GRYNAS.lt redakciją pasiekė skaitytojos nuotrauka, kurioje užfiksuota Vilniuje pražydusi vyšnia. Laiške rašoma, kad vyšnia auga Pašilaičių mikrorajone, Medeinos gatvėje.

Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistas Danas Augutis pasakojo, kad šitoks augalų „elgesys“ nėra nei dažnas, nei retas. „Viskas priklauso nuo rudens. Būna, kad žmonės šiltesniu rudeniu, lapkritį ar gruodį, ir „kačiukų“ parsineša“, - komentavo specialistas.

GRYNAS.lt rašė apie antrąkart šiemet pražydusius kaštonus Vilniuje ir Kėdainiuose, žaliuojančias akacijas Klaipėdoje ir neįprastą augalų elgesį Dzūkijoje.

Gamtosaugininko teigimu, atšalus orams, nušals ir pražydusių medžių žiedai, bet augalui nieko blogo nenutiks. Gamtoje medžiai prisitaikę prie tokių gamtos išdaigų. Blogiausiu atveju vyšnia apsipils žiedais ne kitą pavasarį, o dar po metų. „Blogiau gali būti, jei medis yra arti transporto mazgų, intensyvaus eismo, tačiau jei medis toliau nuo jų, greičiausiai išgyvens. Dėl taršos medis nusilpsta ir po nušalimo gali ir neatsigauti. Tiesa, miestuose paprastai sodinami specialių rūšių medžiai skirti miestams“, - pasakojo D. Augutis.

Vyšnia galėjo „nuspręsti“ sužydėti lapkritį, kada termometro stulpelis buvo pasiekęs +10 laipsnių Celcijaus ribą.

Gamtosaugininkas nenorėjo šio įvykio sieti su klimato atšilimu, nes visuomet kai pasitaiko neįprastai šiltas ruduo tokių įvykių nutinka. „Jei šilti orai užsitęs – sužydėjimų dar sulauksime. Tačiau geriau ieškoti ne vyšnių, šiuo metu, gali būti, kad jau rastumėte ir „kačiukų“, - nuotaikingai pokalbį užbaigė pašnekovas.