Spėjama, kad pilkosios žiurkės patelė buvo apsinuodijusi graužikams naikinti skirtais nuodais. Sprendžiant iš jos kailio, prieš išlįsdama į paviršių, ji gyveno sausame namo rūsyje.

Šiuo metų laiku varniniai paukščiai buriasi į kolonijas ir pradeda sukti lizdus. Paliegęs graužikas porelei pilkųjų varnų iš pirmo žvilgsnio pasirodė lengvas grobis.

Visalesiai varniniai paukščiai yra naudingi, kaip maitos skaidytojai. Tačiau šį kartą grobis pasirodė pernelyg gyvybingas. Žiurkė dar turėjo jėgų gintis ir nubaidyti ją užpuolusius maitėdas.

Tokia kovos už būvį baigtis išėjo į naudą abiem pusėms. Jei į varnų žarnyną būtų patekusi pesticidais užsikrėtusios žiurkės maita, liūdnas galas būtų ištikęs ir šiuos paukščius.

Grynas.lt žiniomis, Vilniaus senamiesčio požeminiuose kanaluose gyvena ir sėkmingai dauginasi apie 1,5 tūkst. pilkųjų žiurkių populiacija, kuri yra susiskirsčiusi į keliolika stambių gaujų. Šie gyvūnai be vargo patenka į gyvenamuosius senamiesčio namus per požeminius kanalus kanalizacijos kolektoriuose.

Grynas.lt primena, kad žiurkės – naktiniai gyvūnai, todėl pastebėję paliegusį ir žmonių nesibaidantį graužiką nemėginkite jo gaudyti ir stenkitės laikytis atokiau. Žiurkės platina tokias žmogui pavojingas ligas kaip šiltinė, encefalitas, bruceliozė, tuliaremija, pasiutligė ar maras.