Sostinė ir vidurio Lietuvos regionai vakar dar kentė šlapdribą, tačiau Žemaitijoje tuo metu iškrito nemažai sniego. Mažeikių, Šilutės bei Šiaulių apskrityse sniegas neištirpo, juo nukloti medžiai bei namų stogai. Gruodžio 6-tosios rytą snigti ėmė Kauno apylinkėse, per pietus - jau ir Vilniuje.

Kai kurie klimatologai teigia, jog jau savaitės pabaigoje sniegu bus „pabarstyta“ visoje Lietuvoje. Tačiau visi vieningai sutaria, jog žiema turėtų būti šilta.

Jis užfiksuotas Zarasų rajone bei Vilniaus apylinkėse, tačiau netrukus ištirpo. Lapkritis, hidrometeorologijos tarnybos duomenimis buvo šiltesnis ir sausesnis nei įprastai.

Portale vykusios apklausos rezultatai rodo, kad trečdalis skaitytojų sniego laukė, beveik 40 proc. tikėjosi jo nebent per Kalėdas. Bevei 18 proc. GRYNAS.lt skaitytojų sniego nelaukia apskritai.

Likusieji jo tikėjosi, tačiau ne lapkritį.

Antrasis snieguotas rytas sostinės gyventojus pasitiko lapkričio 18-ą dieną. Vis dėlto ir jis netrukus virto didelėmis balomis.

Lapkričio pabaigoje Lietuvoje ėmė griaudėti perkūnija ir blykčioti žaibai. Tuomet klimatologė A. Galvonaitė portalui GRYNAS.lt teigė, kad pastaraisiais metais ypač jaučiamas klimato šiltėjimas. Tai sukelia įvairių neatitikimų, nuokrypių nuo dešimtmečiaisbuvusių įprastų orų, todėl sunku daryti ilgalaikes prognozes. „Yra manančių, kad gali pasikartoti ir 2007/2008 m. žiemos scenarijus, kada per tris mėnesius taip ir nesulaukėme sniego”.

Vis dėlto panašu, kad sniegas iš Vakarų Lietuvos netrukus pasieks ir kitus regionus.

Žiema Rietave/Giedriaus Macevičiaus nuotr.


Žiema Mažeikiuose/Joanos Liaučiuvienės nuotr.


Žiema Šiauliuose/Jono Rumino nuotr.

GRYNAS.lt laukia skaitytojų nuotraukų iš visos Lietuvos. Fotografuokite pirmąjį sniegą ir siųskite paštu grynas@grynas.lt