Paplūdimius okupuoja žiedmusės

Didžiuliai spiečiai šių vabzdžių įkyriai ropinėja ne tik ant klaipėdiečių daiktų, bet ir tupinėja ant nuogų kūnų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai pastebėjo, kad į vapsvas panašias muses reikėtų vadinti žiedmusėmis.

"Jos visiškai nepavojingos. Žmogaus jos negelia, tačiau jei poilsiautojai geria saldžius gėrimus arba atsineša maisto, šios musės prie jų skrenda", – aiškino užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistė Regina Birutė Ščerbavičienė.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki pastebėjo, kad šių vabzdžių paplūdimiuose padaugėja tuomet, kai vėjas pučia nuo miesto pusės.
"Jei pūstų nuo jūros, jų tiek nebūtų. O šiaip, tikrai prie jūros vabzdžių labai daug", – pripažino A.Siakki.

Balkone įsikūrė spiečius

Ne vieną klaipėdietį šią vasarą jau ištiko šokas, kai savo buto balkone pastebėjo didžiulį vapsvų spiečių.

"Kur kreiptis, kas galėtų šiuos vabzdžius išnaikinti? Spiečius atsirado po nakties. Dabar nei lango atverti, baisu net į balkoną išeiti", – skundėsi moteris.

Pasirodo, panikuojantys klaipėdiečiai tokiais atvejais dažnai pagalbos prašo gaisrininkų.
"Mes vabzdžių spiečius važiuojame surinkti tik tuomet, kai tai nutinka viešoje vietoje, mokykloje ar vaikų darželyje", – sakė Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos operacijų vadovas Vytautas Kasparaitis.
Jei vapsvų, širšių ar bičių spiečius susiburia privačiose valdose, tai – būsto savininko rūpestis.
Bendruoju pagalbos telefonu 112 patarimo ieškantiems klaipėdiečiams taip pat būtų atsakyta, kad tokia bėda – ne specialiųjų tarnybų rūpestis.

Už sunaikinimą – iki 150 litų

Viena privati bendrovė teikia vabzdžių naikinimo paslaugą, tačiau jei privačiame bute ar name susispiestų bitės, gyventojui būtų atsisakyta padėti.

"Bičių mes negalime naikinti, tik vapsvas ir širšes. Bitėmis kartais pasirūpina bitininkai, kurie nori naujo spiečiaus", – aiškino įmonės atstovas Darius Česnavičius.

Už iškvietimą vabzdžiams išnaikinti klaipėdiečiams tektų pakloti nuo 100 iki 150 litų.

"Atsižvelgiama, ar patogu prieiti prie spiečiaus. Tačiau žmonės gali ir patys susitvarkyti su širšių lizdais. Tereikia vakare, kai jos nustoja skraidyti, lizdą staigiu judesiu nuimti, uždėjus polietileninį maišą, o vėliau jį sunaikinti", – mokė D.Česnavičius.

Bitininkai spiečių netrokšta

Tačiau miestelėnų valdose susispietusių bičių, pasirodo, nenori ir bitininkai. Klaipėdos krašto bitininkų draugijos pirmininkas Gintautas Grigaitis tikino, kad toks spiečius gali pražudyti visą bityną.

"Dabar spiečiasi tik ligoti, nusilpę spiečiai. Ne kartą esu į bityną su tokiais naujais spiečiais ligų parsinešęs. Po to išmiršta visas bitynas, reikia įrankius dezinfekuoti", – pastebėjo G.Grigaitis.
Bitininkai tik retais atvejais važiuoja miestiečiams į pagalbą.

"Nereikia vaikyti bitučių. Kitą dieną spiečiaus gali ir nebūti, jis nukeliaus savais keliais", – pridūrė G.Grigaitis.