Dvi dešimtys tauriojo elnio ragų pas aplinkosaugininkus atsidūrė po vykdytų ilgų stebėjimų.


Automobiliai sustabdyti prie Valkininkų

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento inspektoriai, vienąkart važiuodami pro Varėnos rajone esančią Valkininkų geležinkelio stotį, pamiškėje pastebėjo vyriškį, prekiaujantį vantomis ir pravažiuojantiesiems siūlantį žvėries ragus. Kadangi jie buvo vieni, žmogaus nesiteirauta, kokiu būdu jie gauti, - gal vyriškio kažkas paprašė parduoti medžioklės trofėjų.

Tačiau su tuo pačiu žmogumi aplinkosaugininkams teko susidurti gavus pranešimą, kad nuo Vilniaus Valkininkų link vyksta du lengvieji automobiliai, o juose turėtų būti ragų už 6 tūkst. litų.

Aplinkosaugininkai į pagalbą pasitelkė policijos pareigūnus. Netoli Valkininkų buvo sustabdyti automobiliai. Vieną iš jų vairavo pamiškėje prie Valkininkų geležinkelio stoties jau matytas vantų ir ragų prekiautojas, Varėnos rajono gyventojas Artūras Markevičius.

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Artūras Vaickus sakė, kad šio vairuotojo bagažinėje rasta dvidešimt tauriųjų elnių ragų su kaukolių fragmentais, septynios briedžių ragų mentės, trys poros tauriųjų elnių ragų ir viena pora Dovydo elnio ragų.

Visi ragai, išskyrus dvidešimt tauriųjų elnių su kaukolių fragmentais, galėjo būti rasti žvėrių numesti miškuose. Dvidešimčiai medžioklės trofėjų jau reikia turėti arba teisėto įsigijimo, arba teisėto sumedžiojimo dokumentus”, - tvirtino A.Vaickus.

Dokumentai sukėlė įtarimų

A.Markevičius aplinkos apsaugos pareigūnams pateikė A.Mikelskio individualiosios įmonės iš Akmenės rajono net praėjusių metų vasario 18-ąją išduotą 50 kilogramų briedžio ragų už 6 tūkst. litų pirkimo-pardavimo sutartį. Bet prie jos nebuvo jokių pinigų mokėjimą patvirtinančių dokumentų.

Sutartį buvo paruošęs šios individualiosios įmonės vadybininkas Dainius Deleckas.

Kadangi dokumentai, kuriais A.Markevičius bandė pagrįsti dvidešimties tauriųjų elnių ragų įsigijimą, sukėlė daug įtarimų, trofėjus nuspręsta sulaikyti. Jie nuvežti į Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento sulaikytų reikmenų sandėlį.

A.Mikelskio individualiosios įmonės vadybininkas D.Deleckas aiškino, kad šiuos medžioklės trofėjus įsigijęs iš Latvijos piliečių.

Tačiau netrukus aplinkosaugininkams pavyko sužinoti keistą dalyką - A.Mikelskio individualiojoje įmonėje tik nuo šių metų vasario 2-osios vadybininku pradėjo dirbti D.Deleckas. Vadinasi, jo prieš metus išduota pirkimo-pardavimo sutartis yra fiktyvi. Tokių sutarčių, atliekant tyrimą kartu su mūsų šalies sostinės Aplinkos apsaugos agentūra, nustatyta ne viena.

Ar už pardavėjų nesislepia brakonieriai?

Administracinės bylos dėl neteisėto laukinės gyvūnijos išteklių naudojimo ar disponavimo jais nagrinėjimas departamente yra atidėtas, nes dar aiškinamasi ragų įsigijimas. Tačiau jau turima neoficialių duomenų, kad Aukštaitijos individualiosios įmonės vadybininkas išvyko į užsienį.

Aplinkosaugininkų pagalbon pasitelkti tarptautinės kategorijos medžioklės trofėjų ekspertai, anot A.Vaickaus, linkę tikėti, kad dalis sulaikytų ragų atsivežti iš Latvijos. „Jeigu jie visi iš Lietuvos, tai kažkuriame jos regione sunaikinta tauriųjų elnių patinų populiacija, - vieni ragai brandaus, kiti - perspektyvių žvėrių. Juos gabenęs žmogus tikriausiai kaip trofėjus būtų pardavęs prekiaudamas vantomis prie Valkininkų geležinkelio stoties”, - mintimis dalijosi A.Vaickus.

Kyla klausimas, ar už tokių Aukštaitijos ir Dzūkijos pardavėjų nesislepia brakonieriai, kurie ieško būdų užsidirbti iš nelegaliai sumedžiotų žvėrių.

Neoficialių šaltinių teigimu, vieni tauriojo elnio ragai gali kainuoti apie 500 litų. Tad tikėtina, kad į juos vežusio varėniškio kišenę būtų atgulę apie 10 tūkst. litų. Šiuo grobiu jis, ko gero, būtų pasidalijęs su pardavėjais iš Aukštaitijos. Dabar Varėnos rajono gyventojui už neteisėtą laukinės gyvūnijos išteklių disponavimą pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą gresia bauda nuo 200 iki 400 litų su medžioklės trofėjų konfiskavimu.

Bauda iš tikrųjų juokinga, palyginti su galėtu gauti uždarbiu už parduotus ragus. Tokios pat nuomonės ir aplinkosaugininkai. „Čia ne Baltarusija, kur už neteisėtai nušautą briedį gali gauti penkerius metus nelaisvės”, - pastebėjo aplinkos apsaugos inspektoriai.

Kur teks padėti konfiskuotus tauriųjų elnių ragus su kaukolėmis? Aplinkosaugininkai šiandien svarsto: „Gal kažkokiam muziejui perduoti, gal informavus Mokesčių inspekciją sunaikinti?”