Kol kas nėra žinoma, iš kur pelikanas atklydo į Lietuvą, tačiau viena aišku - jis ganėtinai išrankus ir ėda tik gyvą žuvį.

Kaip sako „Nuaro“ specialistė Lolita Grėblikienė, žinia apie pelikaną iš pradžių buvo priimta kaip balandžio 1-osios pokštas.

„Iš pradžių nepatikėjome, nes esame gavę pranešimų, kad rastas ančiasnapis, kad stručiai bėgioja... Žmonės neretai prisigalvoja“, - sako L. Grėblikienė.

Kol kas nėra aišku, iš kur pelikanas atsirado Rokiškio rajone, nes kaimyninių šalių zoologijos sodai apie dingusį paukštį kol kas nepraneša.

„Įsimylėjo kokį gandrą ir atskrido paskui“, - juokauja L. Grėblikienė.

Išdidus pelikanas yra ir gana išrankus - 5,4 kg sveriantis paukštis valgo tik gyvą žuvį, tuo tarpu šaldytos kategoriškai atsisako. Po pirminės apžiūros konstatuota, kad pelikanas yra suaugęs, sveikas, tačiau gerokai išsekęs. Įprastai sveika pelikano patelė sveria 9 kg, patinai - 12-13 kg.

Nors pelikanas Lietuvoje - egzotinis paukštis, šie gyvūnai į mūsų kraštą atklysta kone kasmet.

„Pastaraisiais metais rožinių pelikanų aptinkame kone kasmet. Nedaug - po vieną du. Galima sakyti, jie čia "užskrenda", klajonių metu nuklysta. Tai migruojantys paukščiai, kurie peri prie Juodosios ir Kaspijos jūrų, prie kai kurių ežerų, o žiemoja Afrikoje. Migruojantys, o ypatingai jaunesni paukščiai, paklajoja ir pasiekia mūsų kraštus“, - sako T. Ivanausko zoologijos muziejaus Paukščių skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis.