Dėl žmogaus ūkinės veiklos mažėja natūralių uoksų, dalis juose perinčių paukščių vis sunkiau suranda tinkamas vietas perėti. Keldami inkilus, padedame sparnuočiams ne tik sėkmingai išperėti, bet ir užauganti jauniklius. Inkiluose saugiau nei uoksuose. Be to, jie apsaugo mažylius nuo lietaus, vėjo ir šalčio, - teigiama Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos pranešime.

Ornitologas Remigijus Karpuška primena, kad žodis „inkilas“ visuomenėje dažniausiai asocijuojasi su standartine keturkampe lentine dėžute, turinčia dugną, stogelį ir landą paukščiams įlįsti. Anot jo, šis žodis apima kur kas platesnę sąvoką.

Prie inkilų priskiriamos ir minėtos standartinės dėžutės, ir sudėtingesnių konstrukcijų bei formų gaminiai, ir urveliai kūltupiams, tulžiams ar urvinėms kregždėms, ir keletas lentelių langinių ar šelmeninių kregždžių lizdams sutvirtinti. Inkilai daromi ne vien tik paukščiams, bet ir miegapelėms, šikšnosparniams, drugiams, bitėms, kamanėms, boružėms.

Inkilai gali būti gaminami iš įvairių medžiagų: medinės lentos, medžio trinkos, molinių vamzdelių, plastiko, cemento ir pjuvenų mišinių. Seniau ūkininkai prie pastato sienos prikaldavo nukirptas palto kišenės, ir jose neretai apsigyvendavo liepsnelės.

Inkilų specialiai dažyti ar impregnuoti nereikėtų. Geriau inkilo dugne išgręžti skylutės, tai bus ventiliacija. Inkilai turėtų būti keliami ne žemiau kaip 2 m aukštyje (geriau aukščiau) ir ne arčiau, kaip 30 m vienas nuo kito. Į kokį medį kelti inkilą – ne taip svarbu, svarbiau – patogus priskridimas, kad šakos netrukdytų. Inkilus atgręžti galima į visas puses, išskyrus šiaurę.

Šių metų pavasaris vėluoja, bet manoma, kad kovo 10 dieną į Lietuvą jau būna sugrįžę svetur žiemojusių 40 paukščių rūšių. Žmonės tikėdavo, kad jei tą naktį pašąla, šalnos dar truks 40 parų.

Kad būtų geras javų derlius, Rytų Lietuvoje buvo paprotys šeimynai iškepti 40 bandelių. Žemaičiai per šią šventę vengdavo kur nors toli nuo namų važiuoti, nes dar su kaimynais ar saviškiais teksią pyktis. Yra daug įvairiausių dainų ir žaidimų, kuriuose minima 40-ties paukščių diena, garbinami parskridę paukščiai, raginama pažinti ir neskriausti giesmininkų.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, iš prigimties žmogui įprasta kuo nors rūpintis. Paukščiai nuo seno - neatsiejama lietuvių gyvenimo dalis. Nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos prisideda prie sparnuočių globos saugomose teritorijose, kur daug itin retų ir saugomų paukščių, pavasarį organizuoja inkilavimo akcijas.