Praėjusį sekmadienį pirmą kartą po žiemos visose aštuoniolikoje Lietuvos meteorologijos stočių nebebuvo fiksuojama sniego danga, tačiau sinoptikai sako, kad sniego dar pamatysime.

„Penktadienis, šeštadienis, sekmadienis bus permainingi. Šeštadienį, sekmadienį, slenkant oro masėms iš Grenlandijos, atšals, kritulių pavidalas jau bus sniegas, galbūt šlapdriba - ypač šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose“, - pirmadienį sakė sinoptikė Izolda Marcinonienė.

Anot jos, sniego danga „dieną pasilaikys, o naktį nutirps“.

„Sniego dar pamatysime, bet balandis yra toks pereinamasis laikotarpis. Dar paboluos žemė, bet didesnio sniego storio nebebus - jis prognozuojamas trumpalaikis, o paskui vėl viskas grįš į šilumą“, - aiškino sinoptikė.

I. Marcinonienė priminė jog prieš dešimtmetį Lietuvoje būta balandžio, kai per mėnesio viduryje švęstas Velykas dėl sniego buvo sunku važiuoti kaimo keliais. „Toks yra pavasario kaitaliojimasis. Vasarą irgi būna arktinio oro įsiveržimų, bet tuomet jau krinta kruša, ledėkai“, - aiškino sinoptikė.

I. Marcinonienė nurodė, kad nuolatinė sniego danga Lietuvoje laikėsi nuo lapkričio pabaigos, o nykti ėmė kovo viduryje.

Nors miškuose ir kitose vietose, kur netrūksta pavėsio, sniegas tebesilaiko, sekmadienį pirmą kartą po žiemos jis nebefiksuotas visose meteorologinių stebėjimų stotyse.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vidutinė balandžio mėnesio temperatūra šalyje turėtų būti dviem laipsniais didesnė nei vidurkis (5,4°C).