„Tvarkos ir teisingumo“ partijos parlamentaras Remigijus Žemaitaitis paprašė aplinkos ministro Gedimino Kazlausko leisti pašaudyti į vadinamąją Paukščių direktyvą įtrauktus kormoranus. Savo siūlymą Seimo narys išsakė Vyriausybės valandos metu Seime, motyvuodamas tuo, kad gausėjanti kormoranų populiacija Juodkrantėje ir Nidoje nusiaubia gražiausius Lietuvos kampelius.

„Užpraeitą savaitę teko susitikti su Juodkrantės ir Nidos gyventojais bei Turizmo centro darbuotojais. Aš manau, kad jums ta problema žinoma – kormoranai, mūsų „draugai“ kormoranai. Situacija yra baisi, kolonija plečiasi nevaldomai ir nekontroliuojamai. Ar jūs, kaip ministras, negalvojate, kad būtų naudingiau leisti juos biški pašaudyti. Su mielu noru aš prisidėčiau prie šito dalyko, nes kaip yra niokojama gamta, tai yra baisu“, - savo pasipiktinimą kormoranais išsakė R. Žemaitaitis.

Tačiau aplinkos ministras G. Kazlauskas priminė, kad kormoranai yra įtraukti į Raudonąją knygą, todėl su kormoranais Kuršių Nerijoje esą yra kovojama taikiomis priemonėmis – tai yra neleidžiant jiems plisti.

„Aš puikiai suprantu jūsų susirūpinimą, man irgi nemalonu pravažiuoti pro tas vietas, bet jie yra Raudonojoje knygoje. Tokiu atveju turi būti sutarimas. Į Raudonąją knygą gyvūnai nepatenka šiaip sau, jie patenka komisijos sprendimu, o biški pašaudyti, truputį nepašaudyti, tai taip neišeina. Šaudyti galima prie tvenkinių pagal nustatytą tvarką, Kuršių Nerija yra išskirtinis atvejis“, - Seime aiškino G. Kazlauskas.

Vėliau ministras DELFI patikslino, kad nors šiuo metu Lietuvos raudonojoje knygoje kormoranų nėra, juos saugo taip vadinama Paukščių direktyva, draudžianti naikinti ne tik kormoranus, bet ir bet kokius sparnuočius.

DELFI primena, kad kormoranai per metus suryja tiek žuvų, kiek leidžiama sugauti žvejams pagal metines kvotas, bei siaubia pušis. Kormoranų išmatose gausu azotinių medžiagų ir kitų toksiškų junginių, kurie nudegina medžių šaknis. Pušyje įsikūrus kormoranams medis nudžiūva per 2-5 metus. Juodkrantėje šie paukščiai jau išnaikino 14 hektarų vertingiausio miško.

Juodkrantės kormoranų kolonija - didžiausia Lietuvoje. Miškininkai suskaičiuoja daugiau kaip 3 tūkst. lizdų. Juose gali gyventi apie 15 tūkst. paukščių. Jau kelerius metus jie įvairiais būdais – blizgančiais vandenilio dujų pripildytais balionais, vėliavėlėmis, kaliausėmis, šaudomomis petardomis ir tarškalais – baidomi nuo lizdų, kad neišperėtų palikuonių.

DELFI primena, kad 1975 metais kormoranai buvo įtraukti į Lietuvos Raudonąją knygą kaip nykstanti rūšis, todėl imta juos globoti. Dabar, tapusi ES nare, Lietuva turi laikytis Paukščių direktyvos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)