Rojaus paukšte yra vadinamos strelicijos, kurių žiedai primena paukščio galvą su karūna, nes balti, geltoni, žydri, oranžiniai žiedlapiai išauga iš palinkusios makšties. Nėra kito augalo, kuris panašiai žydėtų.

Strelicijų yra 5 rūšys. Kilusios iš Pietų Afrikos. Auga drėgnuose atogrąžų miškuose, kalnuose iki 300 m virš jūros lygio.

Originaliai atrodo visas augalas. Nors lapai panašūs į bananų lapus, bet ant stiebo išsidėstę vienoje plokštumoje – vieni nulinkę į kairę, o kiti į dešinę (būdinga dvipusė simetrija). Todėl augalo forma primena didelę vėduoklę.

Dažniausiai yra auginamos puošniosios strelicijos Strelitzia reginae. Jų oranžinių žiedų galima nusipirkti gėlių turgeliuose.

Rečiau auginama yra didžioji strelicija (S. nicilai). Jau pats pavadinimas sako, kad tai yra dideli augalai - užauga iki 12 m aukščio ir 4 m. pločio. Suformuoja kerą iš daug stiebų. Subrendę stiebai yra sumedėję, su lapų liekanomis. Tik apatinės dalys lygiu paviršiumi, rusvai pilkos spalvos su šviesesniais bambliais. Lapai siekia 3 m ilgį. Vėjo suplėšyti jie panašūs į didžiules plunksnas.

50 cm ilgio žiedynas išauga iš lapų pažastų. Taurėlapiai balti, vainiklapiai žydri. Žiedas panašus į paukščio galvą su balta skiautere ir violetiniai rausvu snapu. Gamtoje žydi ištisus metus, bet gausiausiai pavasarį ir vasaros pradžioje. Žiedyną sudaro keli žiedai. Šiomis strelicijomis galime grožėtis keliaudami Kanarų salose.

Lietuvoje, žinoma, visos strelicijų rūšys auginamos uždarose patalpose. Naudojamos patalpų puošimui. Ypač žavios yra žydėjimo metu, kuris tęsiasi kelias savaites. Žiedus galima skinti ir naudoti puokščių darymui. Gražiai atrodo ir pilkšvai žali, tvirti lapai. Kadangi jie išsidėstę vienoje plokštumoje, tai strelicijas galima pastatyti siaurose vietose.

Auginamos šviesiose patalpose. Norint kad žydėtų, reikalingas vėsesnis 14 - 16°C temperatūros ramybės periodas. Tuo metu laistoma labai saikingai. Žydėjimo metu palaikoma apie 20°C temperatūroje.

Dauginamos sėklomis, kurių kasmet galima nusipirkti parduotuvėse. Taip pat nuo senų augalų galima atskirti jaunas atžalas ir pasodinti atskirai. Puošnioji strelicija pradeda žydėti 3 metų amžiaus, didžioji – 5 – 6 metų.

Strelicijas gali auginti kantrūs, su gamta susitapatinantys žmonės. Jų augimo nepagreitinsi. Reikia ramiai išlaukti tą eilę metų su ramybės periodais. Bet viso to atpildas yra nuostabūs žiedai. Verta pabandyti!

Gyvenamuosiuose kambariuose tinka auginti puošniąją streliciją, nes ji užauga tik iki 1 – 2 m aukščio. Didžiosios strelicijos yra auginamos aukštose oranžerijose ir žiemos soduose.

Vilniaus pedagoginio universiteto oranžerijoje dabar žydinti didžioji strelicija yra prof. Ričardo Kazlausko dovana. Profesorius ją užaugino iš sėklos. Kai nebetilpo kambaryje, atvežė į oranžeriją, kurioje suvešėjo ir dabar, praėjus penkeriems metams, sužydėjo.