Vasario 2 d., 13 val., Žuvinto biosferos rezervate (Aleknonių kaimas, Alytaus rajonas) – ypatingas įvykis. Žuvintui tapus Pasaulinio UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ (Man and Biosphere – MAB) biosferos rezervatų tinklo dalimi, vyks oficiali šį Lietuvos gamtos pripažinimą liudijančio sertifikato įteikimo ceremonija. Tai pirmoji Lietuvos vietovė Pasauliniame UNESCO biosferos rezervatų tinkle.

„Įrašymas į UNESCO biosferos rezervatų tinklą mums reiškia ilgo ir kruopštaus parengiamojo darbo, prie kurio prisidėjo ne viena organizacija, pabaigą. Mes darome viską, kad išsaugotume Žuvinto gamtinę aplinką, tvarkydami vertingiausias teritorijas. Buvimas UNESCO biosferos rezervatų tinkle šiems darbams atlikti suteiks galimybę remtis tarptautine praktika bei kolegoms iš kitų šalių skleisti savo patirtį. Kaip į šią veiklą įtraukti kuo daugiau mokslinių tyrimų organizacijų, vietos bendruomenes ir savivaldą, bus didžiausias mūsų rūpestis.“ – sakė rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

1976 m. įkurtas Pasaulinis biosferos rezervatų tinklas šiandien jungia apie 600 saugomų vietovių daugiau nei 100 valstybių. Biosferos rezervatai pasaulyje pripažįstami pavyzdinėmis vietovėmis, kuriose diegiami ir bandomi nauji požiūriai į aplinkos apsaugą ir darnų vystymąsi. Įtrauktos į tinklą vietovės išlieka pavaldžios nacionalinėms institucijoms, tačiau naujai įgyjama patirtimi, idėjomis dalinamasi nacionaliniu, regioniniu, tarptautiniu lygiu. Pasaulinis tinklas skatina integruotas žemės, vandens ir biologinės įvairovės tvarkymo, įtraukiant vietinius gyventojus, strategijas biosferos rezervatuose, remdamasis jau esama praktika, patvirtinančia tokių strategijų veiksmingumą gerinant gamtos apsaugos ir nuoseklaus, efektyvaus išteklių naudojimo rezultatus.

Žuvinto biosferos rezervate saugomas didžiausias Lietuvos pelkynas, apimantis 6940 ha, todėl vasario 2-oji šiam įvykiui paminėti pasirinkta neatsitiktinai – tai Tarptautinė pelkių diena.

Renginio metu bus skaitomi pranešimai biosferos rezervatų temomis, bus galima pasimėgauti išvyka į gamtą Žuvinto ežero pažintiniu taku, vyks diskusijos apie biosferos rezervato perspektyvas.