Prie Baltijos jūros vasaromis stebimi vapsvas savo išvaizda primenančių žiedmusių būriai. Nors žiedmusės minta nektaru, poilsiautojus baugina jų išvaizda. Šiais metais šie vabzdžiai kaip niekad aktyvūs, skraidžioja tuntais, neleisdami poilsiautojams ramiai leisti laiko paplūdimyje.

Gamtos tyrimų centro ekologijos instituto laboratorijos vedėjas Povilas Ivinskis teigia, kad žiedmusės prie jūros būriuojasi dėl kelių priežasčių, tačiau vieną atsakymą rasti sunku.

„Žiedmusių lervos, bent daugumos, yra plėšrios ir maitinasi amarais ir kitais panašiais vabzdžiais. Pajūryje augalų vegetacija vėlesnė, tad sankaupos gali būti siejamos su tuo, kad toliau nuo jūros augalai jau sumedėję ir amarų yra mažiau. Žiedmusės gali maitintis siurbdamos sultis iš nesumedėjusių augalų dalių, o prie jūros jų kaip tik gausu“, - sakė P. Ivinskis.

Kita žiedmusių telkimosi prie jūros priežastis gali būti natūrali jų migracija bei vėjai, su kuriais musės ir atplūsta.

Anot mokslininko, žiedmusės žmogui visiškai nepavojingos, priešingai, net naudingos, nes jos naikina amarus.

„Neapsikentus galima kovoti pakabinant stiklainius su vandeniniu, prarūgusių uogienių tirpalu ar kitu salstelėjusiu skysčiu. Jos ten įkrinta ir nusibaigia“, - rekomendavo P. Ivinskis.