„Atrodo, grybų metas, bet, pasirodo, galima ir prisiuogauti, beje, išėjo keletas stiklainiukų trintų aviečių žiemai“, - GRYNAS.lt atsiųstame laiške pasakoja skaitytojas Vytautas, uogas Nidos miške rinkęs praėjusią savaitę. Anot jo, avietės toje pačioje vietoje tebesirpo ir antradienį.

„Avietes rinkome spalio 24 dieną Nidos miške, net keista buvo matyti tiek uogų tokiu laiku [...] Lapkričio 1-ąją vėl buvome toje vietoje miške - avietės tebesirpsta ir turbūt bus iki šalnų, nes dar labai daug neprisirpusių“, - aiškino Vytautas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko biologė Jūratė Zarankaitė GRYNAS.lt sakė taip pat girdėjusi, kad šiuo metu vis dar galima paskanauti uogų. 

„Įprastai lapkričio pradžioje sulaukdavome šlabdribos, o šiais metais net normalių šalnų nebuvo, todėl visai nenuostabu, kad vis dar noksta avietės, dygsta grybai. Labai gražus ir šiltas ruduo pas mus", - teigė J. Zarankaitė.

Namų ūkiuose auginamos avietės, specialistės teigimu, dažnai noksta iki vėlyvo rudens, tačiau ir miškuose lapkritį sirpstančios uogos nėra labai keistas reiškinys. Jos teigimu, Kuršių nerijoje avietynai auga drėgnesnėse miško vietose pamaryje ties Juodkrante ir Preila.

Šiltas šių metų ruduo suteikė naujos gyvybės daugeliui augalų - kai kurie medžiai tebežaliuoja, nemeta lapų, dalis augalų sumanė iš naujo žydėti arba jų žydėjimas užsitęsė.

Primename, kad Kuršių nerijos nacionaliniame parke lankytojai gali uogauti ar grybauti, išskyrus Naglių ir Grobšto gamtos rezervatų teritorijas.

Laukiame panašių istorijų rubrikai „Skaitytojų akimis“ el. paštu: grynas@grynas.lt.