Šylantis klimatas gali įtakoti žolėdžių populiacijų mažėjimą, rodo Toronto Universiteto mokslininkų atlikta studija. Tyrimu metu ekologai stengėsi išsiaiškinti, kaip klostysis augalų ir jais mintančių gyvūnų ciklai.

Paaiškėjo, kad daugelis smulkių žolėdžių, esant aukštai temperatūrai labai greitai dauginasi, o tuo tarpu augalai nespėja taip greitai regeneruoti. Galiausiai augalų skaičius taip stipriai sumažėja, kad jais besimaitinantys gyvūnai neberanda maisto ir masiškai išmiršta.

„Jei dėl kylančios temperatūros, pasaulio vandenyse sumažės zooplanktono, ką ir parodo mūsų studija, tai žuvims ims trūkti maisto. Tai gali sumažinti visą vandenyno organizmų skaičių, tuo pat metu ir jūrinio maisto žmonėms kiekį“ – padėties rimtumą apibūdina vienas iš tyrimo bendraautorių B. Gilbert.

Pakartotinais tyrimais kelis kartus buvo fiksuojama kaip temperatūra įtakoja augalų ir jais mintančių gyvūnų metabolizmą. Pagal išvestus matematinius duomenis, buvo paskaičiuota, kada augalų biomasės kiekis taps kritinis ir gyvūnai nebeturės kuo maitintis. Eksperimentai daugiausiai buvo atliekami su mažyčiais organizmais fitoplanktonu ir zooplanktonu. Pakėlus vandens temperatūrą, smulkūs vėžiagyviai suėsdavo beveik visą akvariume esantį augalinį planktoną ir imdavo masiškai mirti.

Tokios bandymų išvados gana naujos ir netikėtos, prieš tai darytų studijų metu buvo gautas atvirkščias rezultatas. Buvo manoma, kad vandenynuose vyks smarki eutrofikacija (užžėlimas), todėl žolėdžių kiekis gali kilti nestabdomai. Toks staigus populiacijos šuolis lemtų organinių junginių vandenyse pagausėjimą, o tai iš esmės pertvarkytų biologinę įvairovę. Reikia atlikti daug nuodugnių tyrimų ir apjungti visus atliktus bandymus į visumą, tik po to galėsime gauti gana aiškius rezultatus – sako mokslininkai.