„New Scientist“ rašo, kad vartotojo anonimiškai sukurtame žemėlapyje matyti, kad dauguma staigių gyvūnų žūčių gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje įvyko JAV rytinėje dalyje, kur rasti keli lamantinai, tūkstančiai žuvų, šimtai jūrų žvaigždžių, medūzų, apie šimtą pelikanų, tūkstančiai kitų paukščių.

Europoje pažymėti keli tokie atvejai - anksčiau paskelbtos žuvų ir krabų žūtys Didžiojoje Britanijoje, kuosų žūtis Švedijoje bei šimtų - o galbūt ir daugiau - balandžių žūtis Italijoje, užregistruota trečiadienį.

Balandžiai Faenzos mieste rasti gatvėse, gėlių klombose ar pakibę medžiuose, ant jų snapų buvo neįprastų melsvo atspalvio dėmių.

Sąmokslo teorijų šalininkai jau pasiūlė šį žemėlapį sujungti su kitais, pavyzdžiui, rodančiais, kur šiuo metu vyksta naftos telkinių tyrinėjimai, nes tai esą gali būti susiję dalykai.

Tačiau, rašo „New Scientist“, nors atrodytų, kad daug gyvūnų žūsta vienu metu, tai nereiškia, kad įvykiai tarpusavyje susiję - gali būti, kad pirmoji ir tikrai gana neįprasta masinė paukščių žūtis Arkanzase, aprašyta žiniasklaidoje, paskatino kitus pranešimus apie įvykius, kurie nebūtų susilaukę didelio susidomėjimo, o pati statistika iš tiesų neauga.