Kilpa sugautą gyvūną brakonieriai iki automobilio atsivežė rogutėmis. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Anykščių rajono policijos komisariatas, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Pasak Anykščių rajono policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininko Algio Verbicko, įtariamasis atsisakė duoti parodymus.

„Už pažeidimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų“, - pridūrė policijos atstovas.

Ekspertai nustatė, kad sugauta lūšis gali būti maždaug 2-3 metų amžiaus. Specialistai skaičiuoja, kad gamtai padaryta daugiau kaip 15 tūkst. litų žala.

„Dirbu daugiau kaip 20 metų, man tai - pirmas atvejis, kai lūšis sugauta. Susiskambinom su T.Ivanausko zoologijos muziejumi Kaune, galbūt jie paims gyvūną. Šiuo metu lūšis guli šaldytuve“, - pasakojo Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Ričardas Vygantas.
R.Vygantas
Dirbu daugiau kaip 20 metų, man tai - pirmas atvejis, kai lūšis sugauta.

Paklaustas, kaip toks retas gyvūnas galėjo pakliūti į spąstus, specialistas spėjo, kad specialiai lūšies brakonieriai negaudė. „Statė kilpas švelniakailiams, o įkliuvo lūšis“, - apgailestavo R. Vygantas.
Lietuvoje pernai suskaičiuotos 189 lūšys - 49-iomis daugiau nei užpernai ir triskart daugiau nei 2008 metais.

Lūšys Lietuvoje visuomet buvo gana retos. Praėjusio amžiaus pradžioje Tadas Ivanauskas rašė, kad jų liko tik menki likučiai. Pagerėjus mitybos sąlygoms, šių gyvūnų gausiausia buvo aštuntąjį ir devintąjį dešimtmečiais - apie 150–200.

Kurį laiką lūšys medžiotos, 1979 metais medžioklė uždrausta. Į Raudonąją knygą lūšis įrašyta 2000 metais.

Lietuvoje lūšys nuolat randamos keliuose miškų masyvuose - Biržų, Karšuvos, Žaliojoje giriose, Taujėnų Užulėnio, Kulių miškuose, Latvijos pasienyje esančiuose miškuose ir kitur. Šiek tiek žvėrių užklysta iš Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos.

Už sumedžiotą lūšį Lietuvoje gresia 20 tūkst. litų bauda.

Labai padidėjęs lūšių trikdymas, kai kertamas miškas, medžiojama, lankomasi ar poilsiaujama jų gyvenamose vietose. Smarkiai kertamuose miškuose gali pritrūkti tinkamų buveinių. Nemažą, bet sunkiai įvertinamą žalą daro brakonieriavimas, ypač kilpinkavimas. Neigiamą įtaką lūšims gali daryti vilkai ir valkataujantys šunys.

Svarbiausiose lūšių gyvenamose vietose būtina riboti miško kirtimą, medžioklę su varovais, lankymąsi. (Lietuvos raudonoji knyga)