Sekmadienį kilo didžiausia per septyneris metus Saulės audra. Galingas radiacinių spindulių pliūpsnis sutrikdė palydovų komunikacijas, radijo ir mobiliųjų telefonų tinklus bei sukėlė įspūdingas šiaurės pašvaistes. Trečiadienio naktį jos buvo matomos ir Lietuvoje.

Nors daugiausiai skaitytojų nuotraukų GRYNAS.lt gavo ne iš Lietuvos, dėkojame skaitytojai Justinai, kuriai net debesuotą naktį pavyko įamžinti įspūdingą gamtos procesŠiaurės pašvaistės buvo matomos ir Druskininkuose:

Žemės poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia - deguonimi ir azotu). Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Šiaurės ašigalyje šis fenomenas dar vadinamas Aurora Borealis, o Pietų ašigalyje – Aurora Australis.

Jeigu Jums pavyks nufotografuoti šiaurės pašvaistę, siųskite nuotraukas adresu grynas@grynas.lt 

Skaitytojas Jurgis siūlo prisiminti 2011 m. vasarą. Rugpjūčio 6-osios naktį Lietuvos padangėje taip pat buvo galima stebėti saulės audros padarinius:

Šiaurės pašvaistės/Jurgio Mankausko nuotr.