Mokslininkai nustatė, jog lapės geba pajusti Žemės magnetinį lauką ir tokius navigacinius gebėjimus naudoja pelių, triušių ir pelėnų medžioklei, rašo „The Daily Mail“.

Per bandymus gyvūnų elgesio specialistai pastebėjo, kad lapės, šuoliu puldamos auką, dažniausiai būną atsisukusios į Šiaurės Rytus - nesvarbu, koks bebūtų paros laikas.

Tyrėjai mano, kad gyvūnai naudojasi tiek savo puikia klausa, tiek krypties pojūčiu, kad atakos šuolis būtų tobulai tikslus.

Toks atradimas reiškia, kad lapės savo gebėjimais prisijungia prie tokių migruojančių gyvūnų kaip vėžliai, banginiai ar paukščiai.

Ta pati tyrėjų komanda anksčiau taip pat nustatė, jog galvijai ir elniai yra linkę prisiderinti prie Žemės magnetinio lauko, kai bandomis ilsisi - visi gyvūnai dažnai būna atsisukę ta pačia kryptimi.

Hynekas Burda, Duisburgo Eseno universiteto Vokietijoje profesorius, studijavo 84 laukinių rudųjų lapių elgesį 65-iose Čekijos vietose.

Lapės savo aukas puola aukštu netikėtu šuoliu. Per dvejus metus tyrėjai tapo 592 tokių šuolių liudininkais ir kiekvieną kartą pasižymėdavo paros laiką, oro sąlygas bei šuolio kryptį.

Jie aptiko, kad lapės, prieš šokdamos, mieliau pasirinkdavo atsisukti į Šiaurės Rytus ir tokie šuoliai būdavo sėkmingesni, skelbiama Karališkosios draugijos žurnale „Biology Letters“.