Kaip skelbia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, pasitaiko atvejų, kad visureigiais važinėjama upių ir upelių, kuriose yra lašišinių žuvų nerštavietės, vagomis ir krantais, piliakalnių ir pilkapių šlaitais. Toli sklindantis keturračių gausmas sukelia nepatogumų vietos gyventojams, trikdo poilsiautojų ramybę, mažina vietovių rekreacinį patrauklumą.

Kasmet saugomų teritorijų pareigūnai užfiksuoja nemažai brutalių gamtos niokojimo atvejų. Tokių atvejų buvo net ir rezervatuose, kur jautrios augmenijos išdraskymas ratais saugomoms ekosistemoms turi negrįžtamų pasekmių.

Neseniai buvo užfiksuotas pažeidimas Pagramančio regioniniame parke. Keturračių savininkams direkcijos specialistai mėgino paaiškinti, kad saugomose teritorijose galima važinėtis tik keliais, tačiau jiems buvo neįdomu. Dalis keturračių skubiai nuvažiavo Tauragės link, o du per pievas mėgino pasprukti į Pagramančio mišką. Pažeidėjai miške įvažiavo į jaunuolyną, iš kurio jiems nepavyko pabėgti. Buvo iškviesta policija, aplinkos apsaugos agentūros darbuotojas. Pažeidėjai turėjo sumokėti dvigubą baudą, nes jų transporto priemonės buvo be numerių.

Vairuotojai dažnai nepaiso informacinių užrašų ar draudžiamųjų ženklų, užtvarų miškuose ir laukų keliukuose. Keturračių, kaip ir kitų motorinių transporto priemonių, vairuotojams galioja ne tik Kelių eismo taisyklės, bet ir aplinkosaugos įstatymuose numatyti reikalavimai - draudžiama važiuoti ir stovėti ant žaliosios vejos, statyti transporto priemones arčiau nei 25 metrai nuo vandens telkinio, draudžiama važiuoti pylimų ar iškasų šlaitais, grioviais. Važinėtis sporto, treniruočių ar kitų atrakcijų tikslais galima tik tam skirtose specialiose trasose, atskirais atvejais – karjeruose.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistės Agnės Malinauskaitės, saugomose teritorijose važinėjimas motorinėmis transporto priemonėmis reglamentuojamas papildomai. Nacionalinių ir regioninių parkų apsaugos reglamentuose nustatyta, kad važinėti ne keliais, ne keliuose statyti ar kitaip eksploatuoti motorines transporto priemones (įskaitant dvirates, trirates ir keturrates savaeiges transporto priemones) draudžiama, išskyrus žemės ir miškų ūkio techniką. Papildomus reikalavimus draustiniuose reglamentuoja Gamtinių ir kompleksinių draustinių nuostatai bei Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlygos.

Už savavališką miško paklotės naikinimą, žalojimą, už neteisėtą važiavimą per žolinę dangą ar miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis, jei dėl to žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta ir t.t., skiriamos baudos dydis gali siekti nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų. Už saugomų teritorijų ar saugomų gamtos objektų sunaikinimą ar suniokojimą numatoma ir baudžiamoji atsakomybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)