BBC televizija išplatino naują vaizdo įrašą, kuriame pirmą kartą užfiksuotas vandens stalaktiko formavimosi procesas. Vandens stalaktitas, arba „sūrusis varveklis“ (angl. brinicle) dar kartais vadinamas „povandeniniu mirties pirštu“, kuris savo take sušaldo visa, kas gyva.

Terminas „brinicle“ yra angliškas žodžių žaismas. Žodis sudarytas iš „brine“ (sūrus) ir „icicle“ (varveklis) žodžių. „Sūrusis varveklis“ formuojasi vandens paviršiuje ir leidžiasi iki vandenyno dugno.

Varveklio temperatūra būna gerokai žemesnė nei 0 laipsnių Celcijaus, todėl jis greitai šaldo aplinkinį vandenį ir sparčiai „auga“. Pasiekęs dugną, varveklis geležiniuose šalčio gniaužtuose surakina visa ką paliečia. Vaizdo reportaže užfiksuota kaip jūrų ežiai ir jūrų žvaigždės sukaustomi mirtino šalčio.

Mokslininkai mano, kad „sūrieji varvekliai“ formuojasi, kai oro sąlygos virš vandenyno būna labai ramios bei egzistuoja didelis skirtumas tarp vandens (~ -1,9 laipsnių Celcijaus) ir oro temperatūrų (~ -20 laipsnių Celcijaus).

Vandens stalaktito formavimąsi užfiksavo operatoriai Hughas Milleris ir Dougas Andersonas BBC televizijos laidai „Užšalęs pasaulis“ („Frozen World“). Vaizdo įrašas yra sumontuotas, nes filmavimo kamera vaizdą filmavo epizodiškai kas kelias minutes.

Duetas „povandeninius mirties pirštus“ aptiko Roso saloje, netoli Antarktidos krantų. Daugelis jų jau buvo susiformavę, bet galiausiai jiems pavyko rasti tokį, kuris tik pradėjo „augti“.