Grupė biologų siūlo jūreivių legendose vaizdžiai piešiamą milžiną kalmarą patvirtinti vandenynų įvairovės simboliu - gyvūnams ant žemės tokiu simboliu jau senokai yra tapusi didžioji panda.

Pasaulio gamtos fondo (WWF) organizacijos logotipe vaizduojama didžioji panda - vienas labiausiai atpažįstamų ženklų pasaulyje. Galima teigti, jog ji tiesiogiai - ir netgi smarkiai - prisidėjo populiarinant gamtosaugos idėjas sausumoje, rašo „Wired“.

O jūroms ir vandenynams tokia didžiąja panda dabar galėtų tapti mitams pradžią davęs, tačiau realiai egzistuojantis gigantiškasis kalmaras - ir vėl tik vienas gyvūnas, tačiau audrinantis vaizduotę ir sudominantis.

Corbis/Scanpix

Vanduo dengia 75 proc. planetos paviršiaus, jame gyvena devynios iš dešimties Žemės rūšių, tačiau tik labai retos iš jų sulaukia platesnio žmonių dėmesio - delfinai, banginiai, ruoniai ar koralai. Vis dėlto dauguma rūšių vandenyje - bestuburiai.

Todėl ispanų jūrų biologo Angelo Guerraa'o vadovaujama komanda paskelbė analizę, kurios išvadose siūloma vandenynų apsaugos simboliu paskelbti gigantiškąjį kalmarą, nes ši būtybė iki šiol domina žmones. Pavyzdžiui, „Google News“ vien per praėjusį mėnesį įtraukė bent 127 su juo susijusias istorijas.

Ši rūšis taip pat gali atspindėti esmines problemas - pernelyg intensyvią žvejybą, vandens taršą ir besikeičiančio klimato įtaką. Beveik trečdalis įrašų apie gigantiškuosius kalmarus susiję su giliavandene žvejyba tralais. Būdami palyginti ilgaamžiai, jie savo kūnuose taip pat sukaupia daugybę toksinų, o kalmarų išmetimas į krantą buvo susietas su žmonių keliamu triukšmu.

Gigantiškiesiems kalmarams priskiriamos bent kelios rūšys. Tai giliai vandenyne gyvenantys gyvūnai, kurie, manoma, gali užaugti iki 13 metrų ilgio. Būta pranešimų apie 20 metrų ilgio, dvi tonas sveriančius kalmarus, tačiau jie oficialiai nepatvirtinti. Gyvą gigantiškąjį kalmarą pirmą kartą pavyko nufilmuoti prieš keletą metų netoli Japonijos, tačiau tai buvo tik pusketvirto metro mažylis. Anksčiau šie milžinai buvo randami tik negyvi - išplauti į krantą ar kašalotų skrandžiuose.

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) prieš dvejus metus Meksikos įlankoje aptiko negyvą beveik šešių metrų ilgio gigantiškąjį kalmarą. Gyvų šių kalmarų pasaulyje žmonėms beveik nėra pasitaikę sutikti.