Šiltas, bet vėlyvas pavasaris ir ankstyva vasara. Tokį orą JAV įsikūrusi Tarptautinė oro prognozių tarnyba (Weather Service International - WSI) žada Europai ir Lietuvai.

WSI aptarnauja didžiausius oro sąlygoms jautrius verslus, tad jos prognozės privalo būti kuo tikslesnės. Iki šiol tarnyba gana tiksliai prognozuodavo ilgalaikius orus. Anot jos specialistų, balandžio – birželio mėnesiais, temperatūros visoje Europoje viršys vidutines, tik pietrytinė kontinento dalis bus kiek vėsesnė.

„Balandį visoje Europoje bus aukštesnės nei vidutinės temperatūros. Artėjant vasarai įvyks pokyčių Šiaurės Atlanto vandenyne ir jie lems karštesnius orus Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse ir šiaurinėje žemyno dalyje (į ją įeina ir Lietuva).

Ankstyva vasara turėtų prasidėti visoje Vakarų ir Šiaurės Europoje bei Skandinavijoje. Labiausiai į rytus ir pietus nutolę žemyno regionai ankstyvos vasaros nesulauks. Daugiau kritulių gali tikėtis Pietų Europos gyventojai, o kuo toliau į šiaurę – tuo mažiau kritulių“, - teigia WSI vyriausias meteorologas dr. Toddas Crawfordas.

Vėjo srautas turėtų būti kiek silpnesnis nei per pastarąsias keturias vasaras, nors vykstant klimato kaitai, didėja tikimybė sulaukti ir radikalių pokyčių ir stichinių nelaimių: uraganų, audrų ir viesulų.

Lygiai prieš metus GRYNAS.lt skelbė WSI prognozę, kurioje buvo prognozuojama itin šilta vasara. Tąkart JAV meteorologai buvo taiklūs.