Įprasta manyti, kad visi varliagyviai turi stuburą, rankas ir kojas, bet tai nėra tiesa. Varliagyviams priklauso ir kirmėles primenantys gyvūnai. Nauja tokių šeima, buvo rasta Indijoje, rašo BBC.

Sliekus primenantys varliagyviai priklauso Caecilians būriui. Jie gyvena drėgname atogrąžų miškų dirvožemyje ir retai sutinkami. Caecilian būrys yra mažiausiai ištyrinėtas iš visų varliagyvių.

Indų mokslininkai per daugiau nei 5 metus įvykdė per 250 dirvožemio kasinėjimų tyrimų Indijos atogrąžų miškuose. „Priešingai nei ieškant kitų, stambių gyvūnų, atradus tokius „sliekus“ labai sunku nustatyti ar tai nauja rūšis. Iškarto neaišku ir kokiai šeimai ar būriui jie priklauso“, - teigė tyrimų vadovas prof. S. Biju iš Delio Universiteto.

Prof. S. Biju yra garsus Indijos biologas. Jis yra atradęs jau ne vieną naują varliagyvių rūšį ir kolegų yra pravardžiuojamas „varliažmogiu“.

Geriausias, bet brangus būdas nustatyti gyvūno vietą evoliucijos medyje – DNR tyrimai. Po intensyvių tyrimų ir mėginimų gauti tam finansavimą, biologų komanda nustebo, kad rado ne tik naujas rūšis, bet ir ir visiškai nežinomą varliagyvių šeimą.

DNR tyrimai rodo, kad naujoji Chikilidae šeima, atsiskyrė nuo savo „giminaičių“ Afrikoje prieš maždaug 140 mln. metų, kuomet dar Afrika ir Indija priklausė vienam žemynui. Skilus žemynui, skirtingose pusėse išsivystė ir kitos rūšys.

Skirtingai nuo varlių ar salamandrų, Caecelians būriui priklausantys gyvūnai neturi nei rankų, nei kojų, bet pasižymi kirminams būdingu kūnu. Jie taip pat turi ir labai prastą regėjimą, nes didesnę laiko dalį praleidžia po žeme.

Naujos rūšys pasižymi ir keistomis savybėmis. Pvz. vienos iš jų jaunikliai pirmosios gyvenimo dienomis minta savo motinos oda, kuri specialiai užsiaugina papildoma jos sluoksnį prieš susilaukdama palikuonių.

Varliagyvių ateitis miglota

Visame pasaulyje varliagyviai kenčia dėl pavojingos grybelinės ligos. Daugelyje pasaulio vietų varlių populiacijos sumažėjo iki itin pavojingo lygio, bet mokslininkai vis dar neranda būdo kaip kovoti su liga.

Gera žinia ta, kad naujieji varliagyviai šia liga neserga ir ketinama tirti ar jie turi jai imunitetą. Bloga žinia ta, kad atogrąžų miškai Indijoje yra vis dar kertami ir deginami. Taip sunaikinama tūkstančiai gyvūnų ir jų gyvenami plotai.