Ankstų gruodžio 20-osios rytą pareigūnai sulaikė du giminaičius - 22 metų M. Ž. ir 23 metų D. M.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį jie Škėvonių kaime nušovė dvi stirnas, o trečiąją – sužeidė. Nušautąsias parvežę į tėvų namus, grįžo ieškoti trečiosios. Aptikę nušovė ir tą. Kai negyva stirna jau buvo atsidūrusi automobilio bagažinėje, brakonierius sulaikė, praneša Aplinkos ministerija.

Abu jie šiuo metu gyvena Kaune, tačiau puikiai pažįsta vietoves – čia užaugo, o jų tėvai ir artimieji gyvena Prienuose ir Birštono savivaldybėje.

Automobilio bagažinėje aptikę vieną stirną, pareigūnai pasekė pėdomis ir kraujo pėdsakais, apsižvalgė plačiau ir rado įrodymų, kad buvo sumedžiota ir daugiau gyvūnų. Jaunuoliams teko prisipažinti, kad ketvirtą valandą ryto jie paleido ir daugiau šūvių.
Abu pažeidėjai jau kelerius metus turi medžiotojo bilietus, legalius ginklus, o vienas iš jų priklauso ir medžiotojų būreliui.

Anot Tomo Barkausko, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Prienų rajono agentūros inspektorius, liūdniausia, kad šį pažeidimą padarė medžiotojai – abu pažeidėjai jau kelerius metus turi medžiotojo bilietus, legalius ginklus, o vienas iš jų priklauso ir medžiotojų būreliui.

"Tai pirmas toks atvejis, kai sulaikėme šitaip brakonieriaujančius. Kitokių atvejų pasitaiko kiekvienais metais", - sakė T. Barkauskas.

Brakonieriai padarė daugybę pažeidimų: medžiojo uždraustoje vietoje (Škėvonių kaime yra draudžiama bet kokia medžioklė), neturėdami leidimo ir licencijos, draudžiamu būdu (iš automobilio). Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, jiems gresia teisės medžioti atėmimas iki trejų metų, konfiskuojant pažeidimo padarymo įrankius ir priemones. Šiuo atveju - šautuvus. Pažeidėjai taip pat privalės atlyginti aplinkai padarytą žalą, kuri gali siekti iki 2 tūkst. litų.

Anot T. Barkausko, brakonieriai nepažeidė tik dviejų punktų – medžiojo nedraudžiamu laiku ir nedraudžiamais įrankiais. Šioje „medžioklėje“ buvo nušautos trys stirnų patelės, kurias, kaip ir stirnų jauniklius, medžioti leidžiama nuo spalio 1 iki gruodžio 31 dienos.

Aplinkos apsaugos agentūra ir Policijos departamentas visą žiemos medžioklės sezoną medžiotojus kontroliuoja griežčiau. Organizuojami bendri reidai.

Miškininkai perspėja, kad brakonieriai ypač suaktyvėja, kai žvėrys miške nusilpsta - šiuo metu daugelyje šalies vietų susiformavusi itin stora sniego danga, ant kurios užsitraukė ledo pluta. Stirnos, elniai kiti gyvūnai į ledą susibraižo kojas, sunkiai paeina, jiems sunkiau susirasti maisto, ant sniego užmigę žvėreliai peršąla.

Aplinkos ministerija trečiadienį paskelbė, kad dėl tokių oro sąlygų visoje Lietuvoje gali būti uždraustos medžioklės su varovais.