Temperatūra nukritusi iki -31 laipsnio Celcijaus, o vėjo gūsiai siekia iki 80 km per valandą, bet devyni šimtai baltųjų lokių, kurie susirinko Hadsono įlankos pakrantėje, tikriausiai, nori, kad būtų dar šalčiau.

Wapusko nacionaliniame parke susirinkę lokiai iš čia toliau migruos į šiaurę, kai tik ledas užšals. Dėl besikeičiančio klimato įlanka dar nėra storai užšąlusi, nors paprastai tokiu metų laiku jau būdavo.
Baltieji lokiai puikiai prisitaikę gyventi atšiauriomis sąlygomis ir nuolat priklausomi nuo ledo. Šie protingi gyvūnai žino būdų, kaip patikrinti ar ledas pakankamai tvirtas: tereikia atsigulti ir slystelti juo. Lygiai taip pat, kaip mokomi vaikai. Atsigulus, kūno svoris paskirstomas didesniame plote, todėl siauresnius ledo sluoksnius galima ir peršliaužti.
Lokės jaunikliui visa tai atrodo tik kaip žaidimas, bet šios pamokos jam bus būtinos norint išgyventi besikeičiančio klimato sąlygomis.

„Polar Bears International”, tarptautinės organizacijos siekiančios išsaugoti baltuosius lokius darbuotojas B. Kirschoffer sugalvojo kaip pasinaudoti šiuo lokių lūkuriavimu Hadsono įlankos pakrantėje. Gavęs sąlyginai nedidelę 50 tūkst. JAV dolerių (~ 125 tūkst. Lt) paramą iš tarptautinių fondų, jis mobiliame vagonėlyje įsirengė sudėtingą transliavimo techniką ir dabar filmuoja lokius įvairiose Wapusko nacionalinio parko vietose bei aplink jį. Su filmuota medžiaga gali susipažinti visas pasaulis.

„Vieną rytą atsikėliau ir pro langą kieme pamačiau septynis lokius. Pagalvojau, kad tai puikus būdas pradėti dieną ir panorau juos parodyti visam pasauliui“, - „BBC“ teigė B. Kirschoffer.

Tiesiogines transliacijas, galima stebėti ČIA.

Projektas tapo sudėtine tarptautinio projekto „Planetos Perlai“ (angl. „Pearls of the Planet“) dalis. Šiuo globaliu projektu siekiama filmuoti įvairias gyvūnų rūšis ir rinkti informaciją apie pasaulinio atšilimo keliamus pavojus joms.

Organizatoriai tikina, kad dėl šiltėjančio klimato ledas Hadsono įlankoje užšąla vis vėliau. Be to, susirinkę lokiai agresyviai konkuruoja tarpusavyje dėl mažų maisto išteklių. Pagrindinis jų maisto šaltinis – ruoniai – pasiekimi tik toliau šiaurėje, o juos pasiekti galima tik ledu.

Paskaičiuota, kad kiekvieną dieną badaujantis suaugęs lokys praranda apie 1 kilogramą svorio. Kiekvienas prarastas lokio kilogramas sumažina jo galimybes išgyventi žiemos sezoną.