"Žvėrims labai blogai vien tai, kad iškrito gilus sniegas, pas mus jo yra 40-50 centimetrų. O dar ant jo per Kūčių atlydį užsidėjo iki dviejų centimetrų storio ledo pluta, ant kurios vėl naujo sniego pripustė. Sąlygos - išskirtinai blogos. Stirnos, elniai į ledą susibraižo kojas, nebegali judėti, ieškoti maisto, neprisikasa iki žemės, o atsigulę ant sniego peršąla ir gauna plaučių uždegimą. Sunku ir lapei, ji nebegali užuosti pelių, prisikasti iki grobio", - susiklosčiusią padėtį apibūdino Antanas Baranauskas, Kretingos miškų urėdijos urėdas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas antradienį paskelbė dėl "labai storos" sniego dangos rekomenduojantis iki sausio pabaigos nutraukti medžiokles su varovais.

Albertas Barpšys, Klaipėdos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas, komentuoja, kad "tokios rekomendacijos šiek tiek gelbsti, bet ir be medžioklės kritimų bus neišvengiamai".

"Dabar medžiotojų įtaka menka - jiems ir patiems sunku per tas pusnis vaikščioti. Svarbiausia - maitinimas. Be miškininkų, medžiotojų, ir patiems gyventojams nereikėtų likti abejingiems - ypač tiems, kurie gyvena kaime. Kai toks sniegas, stirnos išeina prie sodybų, kelių. Joms galima paduoti šieno ar kokių bulvių, morkų, burokėlių likučių. Reikia pririšti šunis, nes gyvūnai nusilpę", - kalbėjo A. Barpšys.

Stasys Kvedaras, Utenos miškų urėdijos urėdas, sako, kad miškininkai žvėrims paprastai nuleidžia medžių - kad maistas būtų lengviau pasiekiamas. "Ir dabar nuleidinėjam, davėm nurodymus visoms girininkijoms. Kai tokia danga sniego su pluta susidaro - žvėrims labai sudėtinga", - kalbėjo jis.

Anot S. Kvedaro, situacija dar nėra "labai kritinė", nes žvėrys tebeturi jėgų po rudens. "Jei taip būtų pavasarį, kai žvėriukai nusilpę, tada būtų blogiau", - aiškino urėdas.

Miškininkai ir gamtosaugininkai sako, kad pastaraisiais metais Lietuvoje žiemomis nebuvo masinių žvėrių žūčių, tačiau A. Baranauskas pabrėžia, kad, nors pernai žiema taip pat buvo gili, bet ledo plutos ant pusnynų tuomet neatsirado.

"Neaišku, kaip bus. Kol kas masinių kritimų neužfiksavome, bet toji pluta atsirado tik šį savaitgalį", - aiškino jis.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas antradienį medžiotojams išplatino raginimą susilaikyti nuo medžioklės, o gyventojams - padėti žvėrims.

"Kviečiu visus gamtos mylėtojus, puoselėtojus, ypač gyvenančius arčiau miškų ir gerai pažįstančius kiekvieną miško takelį, ateiti pagalbon žvėrims. Atskirai kreipiuosi į medžiotojus. Labai gerai pagalvokite, gal garbinga susilaikyti nuo medžioklės, kai gyvūnams sunku ir pajudėti, kai stirnos ir kiti kanopiniai kruvinomis kojomis vos išklampoja per apledijusias pusnis?" - teigė G. Kazlauskas.