Vidurį pievos aptikęs milžinišką grybą šiaulietis negalėjo atsistebėti. Didžiulis rudai violetinis grybas iš vieno koto išaugino kelias kepures, kurios išsidėstė viena šalia kitos. Vyras teigė, kad mėgsta būti gamtoje ir ne vienerius metus stebi jos reiškinius, tačau gruodį grybų Šiaulių pakraštyje niekuomet nėra radęs.

Šiaulių universiteto mokslininkė Rita Mikaliūnaitė sako, kad naujiena apie tokio dydžio gluosninę kreivabudę (toks grybas rastas pievoje) nustebino ir ją. Moteris mano, kad grybą pažadino neįprastai šilta žiema.

Šiaulių universiteto Aplinkotyros katedros docentė Rita Mikaliūnaitė sako, kad gluosninė kreivabudė Lietuvoje randama dažnai. Tiesa, gan keistose vietose - pavyzdžiui, pakelėse. Tačiau šie melsvai rusvi ar violetinio atspalvio grybai dažniausiai būna maži - savo dydžiu jie primena voveraites.

Didžiulis grybas - vienintelis šiauliečio šių metų radinys

Ne kartą pati ragavusi gluosninės kreivabudės mokslininkė sako, kad tai labai maistingi ir skanūs grybai. Vis dėlto šios įspūdingos milžinės valgyti ji nerekomenduoja, mat grybas jau peraugęs ir niekas nežino, kokių žmogui nenaudingų medžiagų yra sukaupęs.

Grybą radęs šiaulietis sako, kad didžiulės gluosninės kreivabudės nepjaus, o stebės, kaip ji auga žiemą. Mokslininkė patikino, kad grybas dar gali nustebinti: literatūroje rašoma, jog gluosninės kreivabudės auga net apsnigtos.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją