Atlikti nauji tyrimai parodė, kad kapucinų patelės, užuodusios subrendusio vyriškosios lyties atstovo šlapimo kvapą, tampa seksualiai aktyvesnės.

Savo šlapimu nusiprausęs patinas perduoda žinią apie savo pasiruošimą poruotis.

Šiuo metu žinoma nemažai taip pat besielgiančių beždžionių rūšių, tačiau ar visos iš jų trinasi šlapimu lydimos vienodų ketinimų – reikia ištirti individualiai.

Primatai šlapinasi sau ant delnų, o paskui rankomis glosto savo kailį – ypatingai užpakalinių kojų šlaunis ir pėdas. Anksčiau buvo manoma, kad kolumbiniams staugūnams, voverinėms beždžionėms ir kapucinams toks elgesys kažkokiu būdu padeda palaikyti kūno temperatūrą ar identifikuoti vieniems kitus vadovaujantis kvapais.

Tuo remiantis, buvo atlikta daug tyrimų, tačiau jie liko bevaisiai, o minėtos hipotezės nepasitvirtino.

„Buvo pastebėta, kad siekdami suvilioti pasirinktą patelę, patinai pradėjo daug dažniau trintis savo šlapimu nei įprasta“, - pasakoja viena iš tyrėjų Kimberley Phillips.

„Vyriškos lyties beždžionių kapucinų šlapime yra kažkokių chemikalų, kurie žadina patelių potraukį susiporuoti“, - pokalbyje su „BBC News“ užsiminė Triničio universiteto(JAV) primatologė.

Daktarės Phillips komanda, skanavo kapucino patelės smegenis, dirgindami ją suaugusio ir nesubrendusio patino šlapimo kvapu. Atlikus magnetinį rezonansą paaiškėjo, kad su poravimusi susijęs beždžionėlės smegenų laukas suaktyvėja, kai užuodžiamas suaugusio patino šlapimas, kai tuo tarpu nesubrendėlio kvapas įtakos nedaro.

Subrendę patinai su savo šlapimu išskiria daugiau testosterono, kuris, kaip manoma, nulemia tokią patelių reakciją. Testosterono kiekis taip pat lemia socialinę kapucino padėtį bendruomenėje – kuo hormono lygis didesnis, tuo aukštesnis statusas.

Pasak daktarės Phillips, iki šiol nebuvo žinoma, kad minėtos primatų rūšys, kvapų pagalba kaip nors komunikuotų tarpusavyje, todėl atliktas tyrimas gali būti žingsnis į tolimesnį beždžionių pažinimą.