Gausiai pasnigus ir šiek tiek atšilus miške susidarė kieta sniego pluta, ji ypač žaloja laibas kojas turinčias stirnas. Veikiausiai todėl iš aplinkinių miškų praėjusią savaitę į miestą atklydo patelė su jaunikliu.

Nors susirūpinę panevėžiečiai atakuoja medžiotojus ir aplinkosaugininkus skambučiais, kad šie pagautų ir išvežtų priklydėlius į mišką, specialistai pataria gyvūnų nebaidyti, o parūpinti morkų ar kopūstų lapų. Ne pirmą kartą į miestą atklydę gyvūnai dažniausiai patys sugrįžta į savo nuolatines buveines.

Panevėžietis Mindaugas Sekmokas „Sekundei“ sakė dvi dienas iš eilės matęs porą stirnų prie buvusio „Klevo“. Jis teigė, kad gyvūnai atrodo išsekę, netgi prisileidžia žmones.
„Reikia ką nors daryti. Miške stirnos veikiausiai neberanda ko ėsti, todėl atklydo į miestą“, – svarstė pašnekovas.

Kritusiųjų nėra

Aplinkosaugininkų teigimu, dabar sunkiausia stirnoms.

„Joms ir taip nebuvo lengva bristi per sniegą, o dabar dar susidarė pluta. Neįsivaizduoju, kaip jos miške prisikasa iki želmenų, randa medžio šakelių. Veikiausiai dėl sunkių sąlygų stirnos atklydo pašaro ieškoti į miestą“, – aiškino Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas. Pasak jo, specialistai prieš kelias dienas bandė pagauti klaidžiojančias po miestą stirnas, tačiau nenorėjo jų smarkiai baidyti, nes šios labai baikščios. A.Mikašausko teigimu, tos miško gražuolės nėra grėsmingos.

„Jeigu jau atėjo, tegu būna. Svarbiausia, kad nelįstų po automobilių ratais“, – kalbėjo Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas.

A.Mikašauskas teigė prieš Naujuosius metus pats važinėjęs po rajoną ir ne viename lauke matęs į būrelius besiglaudžiančias stirnas. Pasak gamtosaugininko, blogiausia, kad suteikti ilgakojėms daugiau pagalbos sudėtinga.

Pašnekovas tvirtino, kad situacija dėl gausaus sniego miške kol kas nėra tragiška – informacijos apie kritusius ar sužalotus žvėris Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija neturi. A.Mikašauskas sako, kad žvėrys nebadauja, nes pašaro jiems parūpina ir medžiotojai.

Situacija nėra tragiška

Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Petras Narbutas „Sekundei“ teigė, kad į Panevėžį atklydusios stirnaitės nėra pavojingos. Prieš keletą dienų medžiotojai bandė priklydėles prisivilioti, tačiau šios pasibaidė ir išsilakstė.

„Imtis ryžtingesnių veiksmų tikrai neketiname. Jei turėtume migdomųjų, galbūt būtų įmanoma pagauti, tačiau gyvūnai ateina ir išeina, todėl nėra ko nerimauti“, – tikino Medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas. Jis mano, kad stirnos atklydo iš netoli Berčiūnų ar Staniūnų esančių miškų.
P.Narbuto teigimu, Panevėžio rajono miškuose padėtis dar nėra beviltiška: sniego daug, bet žvėrys gali rasti, kur jo mažiau, pavyzdžiui, eglynuose.

Pasak P.Narbuto, medžiotojai bandys organizuoti ir kitokią pagalbą. Jie ketina tartis su ūkininkais, tarp kurių yra medžiotojų, kad šie leistų šiek tiek nuvalyti žiemkenčių laukus. „Stirnoms reikia žalio pašaro“, – paaiškino specialistas.

Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas teigė, kad gyvūnai pasirengę žiemai, nėra labai nusilpę, kol kas gali iškentėti gamtos išdaigas. Tačiau jei tokia situacija tęstųsi apie porą mėnesių, tada būtų bėda.
„Praėjusiais metais buvo daug sniego, tačiau neilgai“, – palygino P.Narbutas.

Siekia uždrausti medžioklę varant

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas kreipėsi į Medžioklės tvarkymo konsultacinės tarybos narius dėl galimybės uždrausti medžiojimą varant. Tarybai primenama, kad pastarosiomis dienomis susiklostė itin nepalankios gamtinės sąlygos medžiojamiems gyvūnams: stora sniego danga, jo paviršiuje susidarė ledo pluta.

Jų prašoma pateikti nuomonę, ar, atsižvelgus į tas sąlygas, nereikėtų priimti sprendimo uždrausti medžioti varant per 2010−2011 metų medžioklės sezoną. Tokio tipo medžioklės sezonas baigiasi sausio pabaigoje. Ministro žiniomis, sniego danga kai kuriuose rajonuose jau siekia apie metrą, kiekvienas žingsnis iš žvėrių reikalauja didelių energijos sąnaudų, be to, jiems sumažėjo galimybė susirasti pašaro.

Ir patys medžiotojai yra susirūpinę dėl susiklosčiusios padėties, tad siūlo imtis tokių priemonių.
Sprendimas dėl medžiojimo varant uždraudimo bus priimtas artimiausiu metu, sulaukus Medžioklės tvarkymo konsultacinės tarybos nuomonės bei patikslinus Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos turimas oro prognozes. Drausti kitokio tipo medžioklių kol kas neketinama. Tačiau tokį sprendimą gali priimti ir patys medžiotojai.

Medžioklės draudimas varant, atsižvelgus į nepalankias gamtos sąlygas, anksčiau jau kelis kartus buvo taikytas.