Rytinės Australijos pakrantės vandenimis šiemet migruos daugiau banginių jauniklių nei bet kada per paskutinę pusę amžiaus, teigia stebėtojai. Jų skaičius gali viršyti tūkstantį ar net pusantro.

Naujienų agentūra AFP praneša, jog gamtosaugininkai nurodo, kad daugybė suaugusių banginių su savo mažyliais pro Sidnėjų link Antarktidos migruos iki lapkričio.

Per vasaros migraciją, kai banginiai plaukia priešinga kryptimi, vien birželį stebėtojams į akis pakliuvo per tūkstantį suaugusių banginių. Skaičiuojama, kad iš viso galėtų migruoti apie 16 tūkst. kuprotųjų banginių - tai būtų rekordas.

Peteris Harrisonas, Pietų Kryžiaus universiteto Banginių tyrimų centro vadovas, birželį prognozavo, kad šiemet netoli Australijos galėtų gimti apie pusantro tūkstančio kuprotųjų banginiukų.

„Gauname daug anekdotiškų pranešimų iš jūrininkų ir mūsų pačių darbuotojų - apie tai, kad yra daugybė banginiukų“, - pasakojo Geoffas Rossas, gamtosaugininkų atstovas.

Anot jo, banginių skaičius pamažu auga nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio, kai atitinkamose teritorijose uždrausta banginių medžioklė. Didėja ir kuprotųjų, ir kitų banginių populiacijos.

„Taigi kuprotiesiems prireikė daug laiko atsigauti. Rytinėje pakrantėje jie buvo smarkiai išmedžioti. Jų buvo likę labai, labai mažai“, - sakė G. Rossas.

„Pamažu, bėgant metams, skaičiai pradeda gerėti“, - aiškino jis.

G. Rosso teigimu, mažyliai kuprotieji banginiukai siekia penkių šešių metrų ilgį ir sveria porą ar tris dešimtis tonų.