Pakistano žvejai apie naują purvo vulkaną Arabų jūroje pranešė vėlai lapkritį, o NASA satelitas jį užfiksavo sausio viduryje. Pernai vasarį to paties regiono paveiksle salelės nebuvo.

Pasaulyje yra mažiau nei tūkstantis purvo vulkanų.

Anot NASA, purvo vulkanų "salelės" Arabų jūroje buvo pasirodžiusios ir anksčiau, bet dauguma buvo išplautos per keletą mėnesių. Sausį satelito užfiksuotame vaizde taip pat matyti, kad erozija jau vyksta.

Purvo vulkanai, galintys pasirodyti tiek sausumoje, tiek po vandeniu, susiformuoja, kai požeminiai dumblo ir molio sluoksniai suspaudžiami arba dėl tektoninio aktyvumo, arba dėl dujų susikaupimo.

Pakistane purvo vulkanus kuria tektoninių plokščių judėjimas.

Dauguma purvo vulkanų iškyla tik keliolika centimetrų ar kelias pėdas, tačiau Pakistano sausumos lygumose jie gali būti iki 100 metrų aukščio. Užregistruoti atvejai, kai dalis jų spjaudėsi dujų debesimis, kurie spontaniškai užsidega, į dangų pasiųsdami ugnies liežuvius.

Apie tris kilometrus nuo kranto pakilęs naujas purvo vulkanas iš vandens kyšo greičiausiai nuo 30 iki 60 metrų gylyje, nurodo Jamesas R. Heinas, JAV Geologijos tarnybos vyresnysis mokslininkas Menlo parke Kalifornijoje.

Purvas paviršiuje yra palyginti šaltas, tačiau jis "greičiausiai atskiestas vandeniu, todėl lieka tąsus ir panašus į sriubą", sakė J. R. Heinas.

Povandeniniai purvo vulkanai gali talpinti unikalias ekosistemas, kuriose gyvybės formos energiją gaminasi iš tokių resursų kaip metanas.

Kad purvo vulkanas pasiektų vandens paviršių - retas reiškinys, teigė J. R. Heinas.