Šių metų vasaros mėnesiai Lietuvoje buvo iki 3 laipsnių šiltesni už daugiametį vidurkį, rodo meteorologų apibendrinti duomenys. „Tai didelis nukrypimas“, - įvertina klimatologė Audronė Galvonaitė, nurodydama, kad pokyčius specialistai sieja su besikeičiančiu klimatu.

Vidutinė oro temperatūra Lietuvoje birželį buvo nuo 2 iki 3 laipsnių, liepą - nuo 2 iki 3,4 laipsnio, rugpjūtį - nuo 0,7 iki 1,4 laipsnių aukštesnė nei vidutinė daugiametė, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

„Tai didelis nukrypimas - ne vienkartinis, o nukrypimas nuo vidutinės temperatūros. Vieną kartą nukrypsta - nieko baisaus, o kai darosi tendencija, tai ir gamta turi kažkiek persitvarkyti“, - aiškina A. Galvonaitė.
A. Galvonaitė
Visi aiškina, kokia netikus buvo vasara, o iš tikrųjų ji buvo gera, gal žemdirbiams dėl lietaus kokių nors problemų galėjo kilti, bet, pavyzdžiui, pajūryje buvo ypač šilta, poilsiautojai galėjo džiaugtis.

Ji nurodo, kad ši vasara pasižymėjo staigiais ir dideliais temperatūros šuoliais. „Kai kada buvo didelių temperatūros šuolių: karšta, karšta, karšta, iš vakaro dar 30 laipsnių, o kitą dieną - jau 19. Ir mūsų prognozėmis abejodavo - sakydavo, kaip taip gali kristi. O taip buvo dėl oro masių, atkeliaudavusių iš šiaurinių rajonų“, - kalbėjo klimatologė.

A. Galvonaitė pastebi, kad vasaros šiltesnės už vidurkį buvo ir pernai bei užpernai. „Matome vis tokius nukrypimus nuo temperatūros normos ir mes manome, kad tai sietina su klimato kaita“, - aiškino klimatologė.

Tačiau ji pabrėžė, kad negalima būti įsitikinus, jog ir kitos vasaros bus karštos - nors įvairių kontrastų bei tokių reiškinių kaip škvalai, kruša ar staigios ir smarkios liūtys esą turėtų dažnėti ir jie taps intensyvesni, pavojingesni. Būtent toks nenuspėjamumas ir siejamas su visame pasaulyje kintančiu klimatu. „Nemėgstu, kai tai, kas tik tikėtina, paskelbiama kaip faktas, tačiau tikėtina, kad visi metų laikai Lietuvoje bus šiek tiek kitokie“, - apibendrina A. Galvonaitė.

Tačiau pati klimatologė praėjusios vasaros nukrypimu nuo normos nesiskundžia. „Visi aiškina, kokia netikus buvo vasara, o iš tikrųjų ji buvo gera, gal žemdirbiams dėl lietaus kokių nors problemų galėjo kilti, bet, pavyzdžiui, pajūryje buvo ypač šilta, poilsiautojai galėjo džiaugtis“, - priminė A. Galvonaitė.

Anot jos, dėl rugpjūtį buvusio gausaus lietaus taip pat turime labai gražų rugsėjį. „Visur žalia, gal tik kai kur po kelis raudonus klevų lapus“, - kalbėjo klimatologė.

LHMT skelbia Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenis, kad oro temperatūra rugsėjį Lietuvoje turėtų svyruoti apie vidutinę daugiametę, bet vėsiau greičiausiai nebus.