Žmonės – ne vieninteliai protingi sutvėrimai pasaulyje. Anot „National Geographic“, gyvūnai yra kur kas protingesni, nei žmonės paprastai mano, tai patvirtina ir tyrimai.

Varnai

Varnai – daugiau nei tamsybių paukščiai rašytojo Edgaro Alano Po kūryboje. Jie taip pat nepaprastai sumanūs gyvūnai, galintys atlikinėti keletą veiksmų vienu metu. Kanados ir Škotijos mokslininkai įrodė, kad varnai naudojasi logika aplinkos supratimui ir galbūt šiuo atžvilgiu net pralenkia didžiąsias beždžiones. Varnos – artimos varnų (kranklių) giminaitės – taip pat nepaprastai protingi paukščiai.

Delfinai

Įrodyta, kad delfinai – protingi gyvūnai. Anot „Discovery News“, didelėse delfinų smegenyse labiausiai išsivysčiusios sąmoningumo ir emocijų zonos. Tiesą sakant, delfinų smegenys struktūriškai net sudėtingesnės nei žmonių. Emory'io universiteto delfinų žinovas Loris Marino'as taip atsiliepė apie delfinus: „Jeigu taikytume žmonių protinių gabumų standartus gyvūnams, tai delfinai būtų arčiausiai žmonių protinių gabumų lygio“.

Žiurkės

Žiurkių niekas nemėgsta. Kadangi jos suvokiamos kaip užkratų platintojos, pilkųjų žiurkių reputacija nėra gera, tačiau jos - itin protingi padarai. Anot Ontarijo Guelpho universiteto mokslininkų, nors žiurkės neprilygsta žmogui gebėjimu kurti strategijas, savoje aplinkoje jos dažnai elgiasi labai sumaniai. Be jokios abejonės, žiurkės - tikros gudruolės, kalbant apie pasinaudojimą procedūrinėmis spragomis ir nenumatytais žmonių sukurtų testų kintamaisiais.

Kiaulės

Gali būti, kad kiaulės – sumaniausi pasaulyje naminiai gyvūnai. Laikraštis „The New York Times“ išspausdino mokslininkų tyrimų rezultatus, teigiančius, kad naminės kiaulės gali pasinaudoti veidrodžiais, kad rastų savo ėdalą bei sugeba apgauti kitas kiaules, kad „pasiglemžtų“ daugiau maisto. Be to, jos greitai mokosi ir gali atlikti tokius triukus kaip šokinėjimas per lanką ar vaizdo žaidimai su valdymo svirtimi.

Mažosios šimpanzės

Mažosios šimpanzės – artimos paprastųjų šimpanzių, irgi sumanių gyvūnų, giminaitės. Esančios ant išnykimo ribos mažosios šimpanzės gyvena tik centrinėje Afrikoje. Kaip ir didžiosios beždžionės, mažosios šimpanzės gali būti išmokomos naudoti ženklų kalbą ir simbolius. „National Geographic“ rašo apie mažąją šimpanzę Kanzi, kuris, pavyzdžiui, nešiojasi savo simbolių bendravimo lentelę, kad galėtų komunikuoti su jį tiriančiais mokslininkais, be to, jis sugalvojo simbolių kombinacijas, kad galėtų išreikšti savo mintis.

Voverės

Kiekvienas, kada nors matęs žmonių pilna gatve lekiančią voverę, susimąstė, ar ji suvokia apie gresiantį pavojų. Pasirodo, kad gali būti, jog taip, tačiau, jei kitoje gatvės pusėje yra maisto, gali būti, kad jai tai nerūpi. Voverės greitai mokosi, rašo „Science Daily“. Maisto vogimas – vienas iš triukų, kurių voverės išmoksta viena iš kitos.

Drambliai

Drambliai žinomi kaip protingi gyvūnai. Jie buvo tiriami naudojant tokius įrankius kaip lazdos vabzdžių nubaidymui ar palmių lapai musių mušimui. Tyrėjai pastebėjo, kad daug jaunų dramblių išsivysto įprotį išvolioti jiems ant kaklo prikabintą medinį varpelį tirštame purve ar molyje, kad jis neskambėtų ir, kad jie galėtų naktį tyliai įsmukti į bananų sodą. Tada drambliai prisiryja bananų, nes juos auginantis ūkininkas ne ką už juos gudresnis.

Karvės

Karvės atrodo ramūs gyvūnai, kuriems rūpi tik gromuliuoti žolę. Pasirodo, jų egzistencija pilna sudėtingų emocijų. Anot laikraščio „The Times“, mokslininkai išsiaiškino, kad karvės turi ir draugų ir priešų. Be to, jos gali išgyventi stiprias emocijas, tokias kaip skausmas, baimė ar net nerimas – jos jaudinasi dėl ateities.

Bitės

Bitės demonstruoja tai, ką žinovai vadina klasikiniu spiečiaus intelektu. Viena bitė, mūsų supratimu, gali nebūti protinga, tačiau visas bičių spiečius – yra. Kaip rašo „National Geographic“ – spiečiaus intelektas veikia tada, kai atskiros bitė nesuvokia viso vaizdo. Tiksliau – kiekviena dirba pagal paprastas taisykles vienoje vietoje. Tačiau kas atsitinka, kai bitės nesutaria? Pasirodo, jos gali „sušokti“ demokratišką nepritarimą, kad priimtų viso spiečiaus sprendimą.