Nuo pat metų pradžios, kai kurias Europos valstybes užgriuvo didžiuliai kiekiai sniego. Austrijoje ir Šveicarijoje jis paralyžiavo elektros tiekimą, turizmą ir transporto sistemą. GRYNAS.lt domėjosi, ar prasidėję šalčiai ir sniegas neatneš ir Lietuvai stichinių nelaimių.

Kaip pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė, kol kas Lietuvai nieko blogo negresia. Savaitgalį prasidėjęs sniegas dar gali tęstis iki trečiadienio.

„Pusė žiemos kelininkai ilsėjosi, dabar gali ir padirbėti“, - teigė pašnekovė. Pietiniuose rajonuose iškritęs gausus sniegas tikrai galėjo nustebinti tenykščius kelininkus, nes pvz. Austrijoje per parą iškrito net 1,2 m sniego, panašus kiekis buvo ir Šveicarijoje bei Šiaurės Korėjoje.

Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė GRYNAS.lt pasakojo, kad nuo savaitės vidurio žemą slėgį pakeis aukšto slėgio anticiklonas, tuomet turėtų nustoti snigti. Anot specialistės, dabar viršutiniuose atmosferos sluoksniuose labai šalta, bet tą šaltį sulaiko debesys. Pasikeitus slėgiui, debesys išsisklaidys ir tuomet tas šaltis nusileis prie pat žemės.

„Savaitės pabaigoje naktimis sulauksime iki 18 laipsnių šalčio, o kitą savaitę bus ir dar šalčiau – temperatūra Rytų Lietuvoje nukris iki – 24, nors pajūryje neturėtų būti žemesnė nei – 12-15”, - prognozavo sinoptikė.
V. Ralienė
Dabar viršutiniuose atmosferos sluoksniuose labai šalta, bet tą šaltį sulaiko debesys. Pasikeitus slėgiui, debesys išsisklaidys ir tuomet tas šaltis nusileis prie pat žemės.

Nors savaitgalį ir pirmadienį kritęs sniegas atrodo gausus, visgi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos darbuotojų nuomone, jis net nepasiekė smarkaus sniego kriterijaus. V. Ralienė pasakojo, kad smarkus sniegas laikomas tada, kai per 12 val. iškrenta bent 7 mm sniego. „Šiandien Vilniuje per pietus buvo tik 2 mm sniego, Kaune – 3 mm, o rekordas pasiektas Raseiniuose. Ten prisnigo 5 mm, o matomumas vietomis buvo nukritęs iki 50 m“.

Pagal Vyriausybės patvirtintus nuostatus, Lietuvoje stichinė nelaimė būtų tuomet, kai per 12 val. iškristų daugiau nei 15 mm sniego. Jei toks pat kiekis iškristų per parą ar daugiau, tuomet didelės bėdos taip pat nebūtų – kelininkai spėtų nuvalyti kelius, o gyventojai pasirūpintų savo kiemų ir stogų nuvalymu.

„Baimintis stichinės nelaimės tikrai nereikėtų. Galime tik pasidžiaugti iškritusiu sniegu. Jis ne tik apklojo augalus ir paruošė juos kitos savaitės šalčiams, bet ir paruošė puikias trasas pasivažinėti slidėmis. Žiemos sulaukėme – tad belieka tik ja pasimėgauti“, - šiltai pokalbį užbaigė V. Ralienė.