Po ilgamečių ir išsamių studijų paaiškėjo, kad delfinai kalbasi tarpusavyje visiškai panašiai kaip žmonės. Jie pasidalina žiniomis apie grobį, savijautą, amžių ir t.t.

Havajuose atliktas bandymas, kurio metu suaugusi patelė ir jos jauniklis buvo patalpinti atskiruose induose. Rezervuarai buvo sujungti povandeniniais garso perdavimo prietaisais. Gyvūnai beveik iškarto pradėjo skleisti garsus ir bendrauti, nors vienas kito negalėjo pasiekti ar pamatyti.

Šiuo metu bandoma išversti delfinų kalbą. Mokslininkės Kathleen Dudzinski, dirbančios prie šių tyrimų jau daugiau kaip 17 metų, nuomone, delfinų skleidžiamus garsus sunku suprasti, nes net moderniausia įranga negali tiksliai perteikti garsų sklindančių po vandeniu.

Vertimą apsunkina ir tai, kad šių jūros žinduoliu skleidžiami perduodantys tą pačią informaciją garsai gali būti nevienodi ar iškraipyti, nes jie visai kaip žmonės pakeičia balso toną priklausomai nuo veiklos. Žaidžiantys delfinai šūkauja, o tuo tarpu pavargę skleidžia duslesnius garsus.