Terariumą namuose dažniausiai įsivaizduojame kaip griozdišką ir daug laiko kainuojantį gamtos kampelį. Šią nusistovėjusią nuomonę pabandė pakeisti dizaineris, sukūręs išmaniuoju telefonu valdomą prietaisą.

„Biome Smart Terrarium“ – tai terariumas augalams, kurį sukūrė dizaineris Samuelis Wilkinsonas. Prietaisas veikia tarytum gyvas „Tamagotchi“ - žaislas, kuriuo vaikystėje žaidėme. Vos keli mygtuko paspaudimai ir mūsų augintinis „iš ekrano“ jau išvestas pasivaikščioti, pavalgydintas, pagydytas, palinksmintas ir galiausiai užmigdytas. Pamenate?

Dizainerio sukurtame augalų ir smulkių padarėlių terariume yra įmontuotos taupiosios lemputės bei su išmaniausiais telefonais ir planšetiniu kompiuteriu „iPad“ susieti jutikliai, kurie nuotoliniu būdu leidžia kontroliuoti klimatą, šviesą, vandens lygį ir maistinių medžiagų kiekį. Skelbiama, kad šiame įrenginyje gali augti atogrąžų, dykumų augmenija bei vaistažolės ir prieskoniniai žalumynai. Visą šį procesą esą gali suvaldyti ir technologijomis nesidomintys vartotojai – viskas daroma paprasčiausiu piršto paspaudimu. Manoma, kad tai būtų puiki priemonė su augalų gyvenimu supažindinti vaikus.

Dizainerio Samuelio Wilkinsono sukurtas terariumas

Idėja sukurti „Biome“ kilo po to, kai dizaineris gavo kvietimą dalyvauti parodoje „Mažoji technika – Skaitmeninių pertraukėlių sumanymai“ ( „Slow Tech - Designs for Digital Downtime“). Šio renginio moto buvo skaitmeninių technologijų amžiuje rasti būdą atsitraukti nuo nuolatinio susirašinėjimo tuo pačiu, skaitmeniniu būdu.

„Norėjau sukurti kažką tokio, kas neverstų mūsų rankose turimą prietaisą padėti į šalį, ragintų mus reaguoti kiek lėčiau ir kartu teiktų pasitenkinimą, - teigia S. Wilkinsonas. - Pagrindinė mintis buvo sukurti tokį terariumą, kurį valdydami 1-2 valandoms visiškai atsitrauktumėte nuo kitų tinklų ar sąsajų.“

Dizainerio teigimu, nauji prietaisai turi tapti mūsų asmeniniais pagalbininkais, prisitaikyti prie mūsų gyvenimo poreikių, o ne mes prie jų. Esą ateityje technologijos leis mums pasinerti į mintis ir sumanymus ar net pasislėpti nuo pasaulio. Vartotojams tai gali pasitarnauti kaip priemonė sulėtinti gyvenimo tempą ir apsidairyti aplinkui.

„Į vieną darinį sujungti iš esmės skirtingi gamtos ir technologijų pasauliai mums rodo, kad ateityje viskas bus susieta. Paradoksalu, tačiau mokykloje maniau, kad nuolatinis prisijungimas prie komunikacijos tinklų slopina kūrybiškumą ir smegenų veiklą, tad darydamas pertraukas atsitraukdavau nuo ekrano“, - apie naują prietaisą rašo „GigaOM Network“ įkūrėjas Omas Malikas.

iPad kompiuteriu valdomas terariumas

Vartotojai išmaniajame telefone arba planšetiniame kompiuteryje įdiegta programėle nuotoliniu būdu galėtų puoselėti namuose turimą mažą ekosistemą. Kartu tai priverstų juos atsitraukti nuo iki išnaktų užsitęsiančių susirašinėjimų.

Kartu veikiantys augmenijos ir skaitmeninis pasauliai buvo pristatyti Londono dizaino festivalyje. Ar eksponatas bus gaminamas bei ar bus sukurta jį valdanti programėlė, neskelbiama.

S. Wilkinsonas yra vienas žymiausių produktų dizainerių pasaulyje. Londone jis turi asmeninę dizaino studiją, yra bendradarbiavęs su tokiais pasauliniais gigantais kaip LG, „Samsung“ bei „Virgin Airways“.