Sostinės savivaldybė pirmadienį pasirašė sutartį su austrų gyvūnų globos fondu „Vier Pfoten“ („Keturios letenėlės“), kurio finansuojama veterinarų komanda Vilniuje pradeda sterilizuoti ir vakcinuoti benamius gyvūnus. Gyvūnų globėjai tvirtina, kad toks būdas kovoti su beglobių gausėjimu ir platinamomis ligomis - efektyvesnis nei jų sunaikinimas, kurį šiuo metu vykdo sostinės sanitarinė tarnyba „Grinda“.

Sutartis pirmadienį pasirašyta dėl dvi savaites - nuo balandžio 4 iki 17 dienos - truksiančios benamių šunų ir kačių sterilizavimo bei vakcinavimo akcijos. Veterinarų apžiūrėti gyvūnai nebebus gaudomi ir užmigdomi. Vėliau šios akcijos galėtų būti vykdomos kasmet dar ketverius metus.

„Sutartis yra su galimybe penkeriems metams, bet kiekvienais metais turi būti pasirašoma iš naujo. Tai yra paramos savivaldybei sutartis - kitais metais tie veterinarai gali ir nebeatvažiuoti“, - aiškino Saulius Valickas, Vilniaus miesto Teritorijų tvarkymo poskyrio vyriausiasis specialistas.

Anot Algitos Zigmantaitės, viešosios įstaigos „SOS“ gyvūnai projektų koordinatorės, nėra numatyta, kiek gyvūnų turėtų apžiūrėti veterinarai, tačiau bus mestos papildomos pajėgoms jiems gaudyti.
Iki šiol Vilniaus mieste laikiną prieglaudą beglobiams gyvūnams teikdavo sanitarinė tarnyba „Grinda“. Į ją patekusių gyvūnų, kurie neranda naujų namų, laukia eutanazija. Viešosios įstaigos „Lesė“ duomenimis, vien 2009 metais į „Grindą“ buvo priimti 5948 gyvūnai, iš kurių namus rado tik 795.

„Suplanuota papildomai gaudyti ten, kur didžiausia beglobių gyvūnų koncentracija. Informacija apie tokias miesto vietas buvo renkama iš anksto“, - aiškino ji. A. Zigmantaitė.

Planuojama, kad galimybe nemokamai sterilizuoti savo augintinius galės pasinaudoti ir Vilniaus senjorai.

Gyvūnų globėjų teigimu, gaudyti, vakcinuoti, sterilizuoti ir vėl į laisvę paleisti beglobius kates bei šunis yra naudingiau nei juos gaudyti ir naikinti - vakcinuoti gyvūnai neplatina žmogui pavojingų ligų, dėl sterilizacijos nebegali susilaukti palikuonių, tačiau gina savo teritoriją, į kurią nebeįsileidžia „naujokų“.

Iki šiol Vilniaus mieste laikiną prieglaudą ir, reikalui esant, pirmąją veterinarinę pagalbą beglobiams gyvūnams teikdavo sanitarinė tarnyba „Grinda“. Į ją patekusių gyvūnų, kurie neranda naujų namų, laukia eutanazija. Viešosios įstaigos „Lesė“ duomenimis, vien 2009 metais į „Grindą“ buvo priimti 5948 gyvūnai, iš kurių namus rado tik 795.

Kasmet Lietuvos gyvūnų globos prieglaudose užmigdoma apie 15 tūkst. beglobių gyvūnų.

Austrų fondo finansuojami veterinarai dirbs Buivydiškėse, Klinikų gatvėje 1, Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto veterinarinės medicinos katedroje.

Sutarties pasirašymas su užtruko, nes dokumentą teko daugelį kartų koreguoti, viena iš pagrindinių priežasčių - savivaldybė nepanoro skirti jokių savų lėšų.

Paklausta apie galimybę beglobius vakcinuoti ir kituose Lietuvos miestuose, Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Danutė Navickienė yra sakiusi, jog „kol kas gyvūnų globėjai visas pajėgas dėjo į Vilnių“. „Svarbiausia buvo pritraukti šį projektą į Lietuvą, nors visoje šalyje yra bloga situacija“, - teigė ji.

Nuo 2004 metų Lietuvoje galiojanti Europos konvencija dėl namuose laikomų gyvūnų apsaugos nurodo valstybėms prisidėti prie humaniško benamių gyvūnų skaičiaus mažinimo atliekant šių gyvūnų sterilizaciją.