RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas DELFI teigė, kad sostinėje aptikti prietaisai pagaminti dar sovietmečiu ir didesnio pavojaus nekelia.

„Tai yra tarybiniais laikais naudoti priešgraisriniai dūminiai davikliai. Pagal technologiją, juose buvo naudojamos radioaktyvios medžiagos, - kalbėjo J. Žiliukas. – Bet jų kiekiai, pagaminimo būdas ir visa kita buvo padaryta taip, kad juos būtų saugu naudoti žmonėms. Jie paprastai kabodavo labai aukštai, atstumai – pakankamai dideli. Jokio pavojaus nei aplinkai, nei gyventojams jie nekelia.“

Anot RSC specialisto, 14 prietaisų su radioaktyviomis medžiagomis rado vilnietis, užklydęs į palėpę virš garažų masyvo. Sostinės gyventojas nufotografavo prietaisus ir nuotraukas nusiuntė Sveikatos apsaugos ministerijai. Ji, savo ruožtu, apie incidentą informavo RSC.

„Atvažiavo Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūra ir juos išsivežė. Bet kuriuo atveju, juose yra tos radioaktyvios medžiagos ir jie neturėtų mėtytis bet kur. Pagal Lietuvos teisės aktus, jie turėtų būti sutvarkyti. Sunku pasakyti, iš kur jie yra“, - sakė J. Žiliukas.

Kuriame sostinės mikrorajone aptikti šie įrenginiai, RSC specialistas neatskleidė.

RSC informuoja, kad spinduliuotė, skleidžiama palėpėje aptiktų prietaisų, „nežymiai viršijo gamtinį foną“.

Specialistai taip pat prašo gyventojus pranešti apie savo aptiktus bet kokius prietaisus su radioaktyvumo ženklu, mat jie gali kelti pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai.

Radiacinės saugos centras (RSC) pranešė apie sostinėje aptiktus prietaisus su radioaktyvumo ženklais. 14 tokių prietaisų vilnietis rado apleistoje palėpėje. RSC ramina, kad pavojaus aplinkai ar žmonių sveikatai nėra.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją