Paskelbtose nuotraukose matoma klestinti ties Brazilijos ir Peru siena gyvenanti bendruomenė, kurios nariai nešiojasi mačetes, iš savo sodų renka krepšius manijokų bei papajų.

Vaizdai paskelbti siekiant atkreipti dėmesį į tai, jog ryšių su civilizacija nepalaikančiai genčiai šiuo metu kilęs pavojus, nes nelegalūs kirtėjai artinasi prie jų žemių.

Stephenas Corry'is, organizacijos "Survival International", padedančios indėnų gentims ginti savo žemes, vadovas, nurodė, jog "nelagalūs kirtėjai šią gentį sunaikins".

"Gyvybiškai svarbu, kad Peru vyriausybė juos sustabdytų, kol dar nėra vėlu. Žmonės šiose nuotraukose aiškiai yra sveiki ir klesti. Ko jiems reikia iš mūsų - tai teritorijos apsaugojimas, kad jie patys galėtų daryti pasirinkimus dėl savo ateities. Tačiau šiuo metu šiai sričiai kilęs realus pavojus ir jei nelegalių kirtimų banga nebus greitai sustabdyta, jų ateitis nuo jų pačių nebepriklausys. Tai nėra tik galimybė: tai neginčijama istorija, vis perrašoma ant nesuskaičiuojamų genčių kapų per paskutinius penkis šimtmečiais", - teigė S. Corry'is.

"Survival International", surengusi kampaniją, apie šiuolaikinės civilizacijos nepaliestas gentis, kurių pasaulyje likę apie šimtą, sukūrė specialų tinklalapį Uncontactedtribes.org. Apie tai ketvirtadienio "Žmonių planetos" ("Human Planet") serijoje pasakos ir BBC1.

"Survival International" nurodo, jog beveik nėra tikimybės, kad pasaulyje būtų žmonių bendruomenių, apie kurias nėra žinoma. Vadinamosios "prarastos" arba ryšio su civilizacija nepalaikančios gentys yra tos, kurios neturi tiesioginio kontakto su dominuojančia bendruomene. Šios gentys galėjo palaikyti ryšį su kolonistais prieš kelis šimtmečius, tačiau vėliau pasitraukti dėl smurto ir konfliktų.

Kai kurios gentys, pasikliaunančios vien maisto rinkimu iš gamtos, anksčiau galėjo turėti javų laukus, tačiau juos pamiršo dėl būtinybės bėgti nuo kolonistų ekspansijos. "Šios gentys nėra atsilikusios ar "akmens amžiaus", jos tik gyvena kitaip", - nurodo "Survival International". Organizacijos teigimu, niekas neturėtų artintis prie tokių bendruomenių, o nuotraukos skelbiamos tik norint atkreipti dėmesį į kylančias problemas. Į lėktuvus su fotografais tokios gentys reaguoja slėpdamosis arba rodydamos priešiškumą, pavyzdžiui, apšaudydamos strėlėmis.