Naują įspūdingo dizaino pasiūlymą, tinkamą miestams, sukūrė architektūros profesorius Ericas Ellingsenas, dėstantis Erdvės eksperimentų institute Vokietijoje, bei visuomenės ir aplinkos sveikatos profesorius Dicksonas Despommier, dirbantis Kolumbijos universitete JAV.

D. Despomier siūlo prognozę, jog „vertikalioji žemdirbystė“ greitai taps būtinybe pasaulio miestuose - žmonių skaičius nuolat didėja ir vis didesnė jų dalis persikelia į urbanizuotas teritorijas, kai maisto tiekimo užtikrinimas nesivysto taip sparčiai.

„Vertikaliosios žemdirbystės“ idėja pasaulyje sklando jau ne vienus metus. E. Ellingseno ir D. Despomier pasiūlytas naujas projektas - visiškai išorės pagalbos nereikalaujanti ekosistema, kurioje pagalvota tiek apie maisto auginimą, tiek apie atliekų valdymą, rašo „Inhabitat“.

„Piramidės“ ūkis

D. Despomier teigimu, „vertikaliosios žemdirbystės“ sistemos turi būti tikros ekosistemos, kuriose būtų galima užauginti net ir žuvis arba vištas tuo pačiu metu randant panaudojimo būdus visoms proceso atliekoms.

„Piramidės“ ūkyje, be visų kitų, būtų šildymo ir slėgimo sistema, nuotėkas atskirianti į vandenį ir anglies junginių šaltinius, kuriais būtų naudojamasi varyti įrengimus bei apšviesti patalpas.

D. Despomier teigimu, tokie „šiltnamiai“ galėtų veikti sunaudodami tik dešimtadalį vandens ir dvidešimtadalį žemės, kurių reikia įprastuose ūkiuose.

Anot jo, „vertikalioji žemdirbystė“ miestuose ne tik užtikrintų vietinį maisto šaltinį, tačiau ir padėtų „pagyti“ kai kur nualintiems fermerių laukams.