Spąstai - vienas žiauriausių medžioklės įrankių. Neretai į juos patekęs gyvūnas lieka gyvas ir ilgai kankinasi. Pasitaiko atvejų, kai sužalotas gyvūnas, netekęs letenos ar visos kojos sugeba pabėgti. Suprasti, kas jo laukia laukinėje gamtoje, lakios fantazijos nereikia. Tačiau medžioklės reikmenų parduotuvėse spąstų žvėrims gaudyti apstu. Jie parduodami visiems, turintiems reikiamą sumą pinigų. Pasirodo, visa tai legalu: parduoti ir nusipirkti gali kiekvienas, o naudoti - ne.

Pagal Europos Sąjungos (ES) ir Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles, leidžiama naudoti selektyvinius spąstus, kurie garantuoja staigią gyvūno mirtį.

Utenos rajono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas GRYNAS.lt pasakojo, kad 2004 m. ES teritorijoje buvo uždrausti praktiškai visi spąstai, nes pripažinta, kad gyvūnai į juos patekę ilgai kankinasi ar yra dažnai sužalojami. „Buvo palikti tik selektyviniai. Visus kitus naudoti ir net laikyti draudžiama“, - sakė aplinkosaugininkas.

Nusipirkti gali kiekvienas

Selektyviniai spąstai paprastai naudojami bebrams, kiaunėms ir šeškams gaudyti. Medžioklės reikmenimis prekiaujančios įmonės „Valmira“ atstovo teigimu, tokių spąstų gali įsigyti bet kas. Spąstus kiaunėms ar šeškams galima įsigyti už maždaug 60 Lt, o kiek didesni, skirti medžioti bebrams, kainuos apie 90 Lt. „Dažniausiai juos perka ne medžiotojai, o sodybų savininkai. Bebrai ar kiaunės gali pridaryti daug žalos, todėl žmonės ieško būdų kaip su jais susitvarkyti“, - pasakojo parduotuvės darbuotojas Aivaras. Anot jo, šių spąstų efektyvumas tikrai didelis – gyvūnas nesikankina ir miršta staigia mirtimi.

Selektyviniai spąstai bebrams
Selektyviniai spąstai veikia prispaudimo principu: gyvūnas įkiša galvą į spąstus, sujudina jutiklį ir spąstai akimirksniu, galingai suspaudžia nelaimėlį. Norint sugauti kiaunę ar šešką, spąstai dedami ant medžio, ar ten, kur tikrai gyvūnas lankosi (pvz. sodybos palėpėje). Norint suvilioti mažuosius plėšrūnus, teks panaudoti ir masalą. Bebrams spąstai spendžiami ties jų landa, masalo jam sugauti net neprireiks.
Spąstus kiaunėms ar šeškams galima įsigyti už maždaug 60 Lt, o kiek didesni, skirti medžioti bebrams, kainuos apie 90 Lt.

„Lietuvoje dar niekas neprekiauja, bet legalūs yra ir gyvagaudžiai spąstai – narveliai. Tokiais spąstais gyvūnas nenumarinamas ir, reikalui esant, gali būti perkeltas į kitą vietą. Klientai dažnai kreipiasi dėl tokių, nes nori susitvarkyti su bebrais ar kiaunėmis, bet nenori jų nužudyti. Pagautas gyvūnėlis paprastai paleidžiamas kur nors toli“, - pridūrė Aivaras.

Naudoti draudžiama

Nusipirkti spąstus gali kiekvienas, bet naudoti leidžiama ne visiems. Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius GRYNAS.lt aiškino, kad selektyvinius spąstus žmogus, kuris nėra medžiotojas, gali naudoti tik savo privačiose valdose.

„Spąstais leidžiama gaudyti tik kiaunes ir šeškus, jei jie daro žalą sodybose ar namuose. Tačiau bebrus savavališkai medžioti yra draudžiama – tą gali daryti tik medžiotojai. Tokios yra dabartinės taisyklės ir jų privalo būti laikomasi“, - aiškino jis.

Pagal galiojančias medžioklės taisykles, medžioklės plotuose medžioti – naudoti gyvūniją – turi teisę tik šio ploto naudotojai (klubai ar būreliai), gavę regiono aplinkos apsaugos departamento leidimą. Medžiotojai privalo reguliuoti bebrų populiacijos gausą ir atlyginti jų daromą žalą. Asmenys, neturintys teisės medžioti, bebrų gaudyti negali. Nelegaliai bet kokiomis priemonėmis, tokiomis kaip spąstai, vykdoma medžioklė laikoma brakonieriavimu.