Lankydamasis „Alytaus naujienų” redakcijoje taip pareiškė greitai 68-erių sulauksiantis Alytaus rajono Daugų seniūnijos Daugų kaimo gyventojas Romualdas Tyrylis. Vyras yra patyręs ne vieną sunkią ligą, todėl, jo paties žodžiais tariant, „kiekvieną dieną sveikata gali pakibti ant plauko”.

R.Tyrylis yra Daugų kaime veikiančios, medienos gabenimu besiverčiančios bendrovės „Edlis” savininkas, jam šiame kaime priklauso gamybos-pramonės paskirties patalpos, už kurias jis nemoka Alytaus rajono savivaldybės tarybos nustatytų mokesčių už atliekų surinkimą. To nedaro, nes neturi atliekų ir joms skirto konteinerio.

Už nepaklusnumą nustatytai tvarkai ir nesumokėtą rinkliavą ją administruojantis Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras R.Tyrylį padavė į Kauno apygardos administracinį teismą.

Paliktu nenagrinėtu skundu džiaugėsi neilgai
„Edlis”, pasak R.Tyrylio, įsteigtas maždaug prieš penkerius metus, iš pradžių vertėsi pavėsinių, lauko baldų gamyba, o dabar, beveik dvejus metus, - medienos gabenimu. Bendrovės turtas - vienas miškavežis ir paties bendrovės savininko valdomos 123 kv. metrų dydžio gamybos-pramonės patalpos, kuriomis naudojasi savininko sūnaus Aido vadovaujamas „Edlis”.

Įmonėje tik du darbuotojai - pats direktorius, dirbantis miškavežiu, ir buhalterė, kurios darbo vieta Alytuje.

Vadovaujantis rajono tarybos nustatyta vietinės rinkliavos už atliekų surinkimą tvarka, už minėtos paskirties patalpas reikia mokėti 24 centus už kvadratinį metrą per mėnesį. R.Tyrylis šio mokesčio jį administruojančiai institucijai - Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui - nemokėjo nuo pat rinkliavos pradžios, 2009-ųjų rugsėjo.
R. Tyrylis
Aš neturėjau ir neturiu jokių atliekų, už ką turiu mokėti? Medienos atliekas sudeginome, kad patalpas pasišildytume. O pagrindinio teršėjo - miškavežio - atliekų į konteinerius negalėčiau dėti. Bet ir konteinerių aš neturiu.

„Aš neturėjau ir neturiu jokių atliekų, už ką turiu mokėti? Medienos atliekas sudeginome, kad patalpas pasišildytume. O pagrindinio teršėjo - miškavežio - atliekų į konteinerius negalėčiau dėti. Bet ir konteinerių aš neturiu”, - pasakojo R.Tyrylis.

Dėl susidariusios 653 litų skolos jį Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras padavė į Kauno apygardos administracinį teismą. Centro skundas pradėtas nagrinėti 2011 metų rugsėjo pabaigoje.

Teismo proceso metu nustatyta, kad nagrinėjant administracinę bylą turi dalyvauti ir minėto centro atstovas. Kadangi jis neatvyko, pernai lapkričio pabaigoje priimta nutartis Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro skundą palikti nenagrinėtą. Tačiau tokia nutartimi R.Tyrylis džiaugėsi neilgai.

„Gavau kaip per snukį”

Nutartis per nustatytą terminą galėjo būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tačiau centras pateikė naują skundą Kauno apygardos administraciniam teismui jau dėl iki 742 litų padidėjusio įsiskolinimo už atliekų surinkimą.

„Man žinot, kas keisčiausia šioje istorijoje - ogi Daugų seniūno Vydo Raudonio duotas raštas Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui. Manęs teismas prašė pateikti nuotraukas, įrodančias, kad „Edlio” teritorijoje nėra konteinerių. Jas padariau, pateikiau. O byloje pamatęs seniūno raštą gavau kaip per snukį. Jūs tik paskaitykit: „įvedus rinkliavą į Romualdui Tyryliui priklausančią pastato teritoriją Daugų kaime, 0,24 kubinio metro talpos konteinerį nuvežiau aš, Daugų seniūnas. Kartu su manimi konteinerį iškrauti padėjo Daugų seniūno pavaduotojas Algirdas Marčiukonis.” Konteinerį man seniūnas atvežė tarnybiniu transportu. Koks seniūno ir pavaduotojo rūpestis. Bet svarbiausia - aš to konteinerio neturiu”, - R.Tyrylis pasakojo sunkiai įtikėtiną atliekų konteinerio vežimo istoriją.

Bet ją patvirtino Daugų krašte atliekas surenkančios čia veikiančios bendrovės „Daugesta” direktorius Aleksandras Riabininas. Jis Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui pranešė, o šis teismui pateikė A.Riabinino pasirašytą raštą, kuriame pabrėžiama, jog Daugų seniūnas V.Raudonis pranešė „Daugestai” apie R.Tyryliui pastatytą komunalinių atliekų konteinerį.
R. Tyrylis
Man svarbi ne pinigų suma, kurią centras nori prisiteisti, aš ją galėčiau ir dabar sumokėti, bet principas. Kodėl turiu mokėti už neteikiamą paslaugą ir už atliekas, kurių neturiu.

Vadinasi, Daugų seniūnijoje pats seniūnas su pavaduotoju rūpinosi konteinerių pastatymu, juos vežiojo tarnybiniu transportu, nors tai turėjo padaryti atliekų surinkimo paslaugą teikianti privati įmonė. Bet keistai atrodo, kad R.Tyryliui vežtas konteineris jo nepasiekė. „Man čia keisčiausia ir įdomiausia. Gal tie raštai rašyti vien dėl rašymo. Man to konteinerio nereikia”, - teigė garbaus amžiaus Daugų seniūnijos gyventojas.

Atliekas veža į „Toksiką”

R.Tyrylis sakė, kad „Edlis” turi atskirą patalpą, kurioje sudeda pagrindinio teršėjo - miškavežio - atliekas - filtrus, senas padangas, tepaluotus skudurus. Šioms atliekoms susikaupus jas išveža į „Toksikos”, kurio pagrindinė įmonė Vilniuje, Alytaus filialą. Su šiuo filialu R.Tyrylis yra sudaręs atliekų pridavimo sutartį. Už jų priėmimą jau yra sumokėjęs per 100 litų.

Tai įrodančius dokumentus vyras yra pateikęs teismui. Ketvirtas teismo posėdis tarp tų pačių objektų - Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro ir R.Tyrylio - turėjo vykti praėjusią savaitę, sausio 13-ąją.

„Neatvyko centro atstovai, ir jų skundo nagrinėjimas atidėtas iki kovo 5 dienos. Prieš dvidešimt vienus metus sausio 13-ąją su sūnumi budėjau prie Seimo, o dabar turėjau vykti į teismą ginti savo interesų, dėl kurių jaučiausi teisus. Man svarbi ne pinigų suma, kurią centras nori prisiteisti, aš ją galėčiau ir dabar sumokėti, bet principas. Kodėl turiu mokėti už neteikiamą paslaugą ir už atliekas, kurių neturiu. Jei ne teisininkės ir žurnalistės Kristinos Apanavičiūtės pagalba, seniai būčiau sudorotas. Mano sveikata prasta, ir penkto teismo dėl šiukšlių mokesčio galiu nesulaukti. Atėjau pas jus papasakoti savo istoriją, tegul visi sužino”, - atvirai kalbėjo priverstas bylinėtis Daugų seniūnijos gyventojas.