Žaliųjų peikiamose, o miško savininkų giriamose pataisose numatyta visose privačių miškų valdose leisti formuoti 0,2 ha dydžio namų valdas, taip pat pakeisti miškų sąvoką ir mišku laikyti tik nemažesnį nei 0,5 ha plotą.

Tačiau neprasidėjus balsavimui dėl konkrečių įstatymo pataisų Seimas nusprendė skelbti pertrauką iki kito Seimo posėdžio ir dėl pagrindinio įstatymo svarstymo, ir dėl jį lydinčių įstatymų projektų.

Įstatymo projektą pristatęs vienas jo rengėjų, Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų frakcijos narys Jonas Šimėnas tvirtino, kad pataisas rengusi darbo grupė vadovavosi darnaus vystymosi galimybėmis, kurios, anot jo, turi tenkinti ir dabartinius, ir ateities kartų poreikius.

„Turime rasti kompromisą tarp visuomenės, aplinkos apsaugos ir ekonomikos poreikių. Lietuvoje turi dominuoti valstybiniai miškai, tačiau dabar mes keliame klausimą, ką daryti su privačiais miškais“, - sakė J.Šimėnas.

Opozicinės Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys tokį įstatymą pavadinimo „žulikų įstatymu“ ir teigė, jog tokio įstatymo projekto pataisyti neįmanoma, jį reikia atmesti. K. Daukšio teigimu, pataisomis suinteresuoti asmenys „atneša į Seimą per kitą galą įstatymą tam, kad pigiai nusipirkę žemę, padarytų ją kelis kartus brangesnę“. „Pagal šitą įstatymą net Nidos miškuose bus galima statyti namus, bus tokių miškų, kur žmogus net pagrybaut negalės ateit“, - diskusijose teigė K. Daukšys.

Jam pritarė ir Jungtinės frakcijos atstovas Andrius Burba, įstatymo pataisas pavadinęs „miškų genocidu“. Anot jo, priėmus tokias siūlomas pataisas, 250 tūkstančių miško savininkų turės teorinę galimybę statyti namus miškuose.

GRYNAS.lt primena, kad antradienį ryte prie Seimo rūmų vyko piketai. Čia rinkosi ir pataisomis pasipiktinę žaliųjų atstovai, ir savo teises ginantys privačių miškų savininkai.