Vyriausybė išsiuntė į Seimą įstatymą dėl gyvūnų globos, kuris turėtų sugriežtinti naminių gyvūnų priežiūrą ir šeimininkų atsakomybę už netinkamą elgesį su augintiniais. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius šį įstatymą vadina per daug biurokratiniu ir tikisi, kad daugiau „sveiko proto“ atsiras po diskusijos Seime.

Anot ministro, įstatymo projekte numatyta, kad gyvūno šeimininkas negali atiduoti jo dresuoti žmogui, neturinčiam dresuotojo pažymėjimo. Taip pat numatyta, kad gyvūnui visuomet turi būti suteikta veterinaro pagalba.

„Tai numatyta neatsižvelgiant į nieką - žmogus gal vidury miškų gyvena ir veterinaro gal akyse nematęs, negali jo pasiekti. Taip pat yra nuostatų dėl gyvūnų maitinimo ir kitų. Šitas įstatymas tikrai perlenkia lazdą, mano manymu. Jis ne tik apie pagarbą gyvūnams, bet ir apie didelį biurokratizavimą. Ir aš tikrai manau, kad reikia kai kuriuos aspektus ištaisyti, [...] nes ne kiekvienas gyvūnų augintojas bus pajėgus ir įstatymą perskaityti, ir daugybę taisyklių. Turiu viltį, kad Seime diskutuojant bus rastas kiek išmintingesnis būdas kaip reglamentuoti elgesį su gyvūnais, kad tai neprisilenktų su sveiku protu“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė R. Šimašius.

Anot žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, kurio vadovaujama ministerija ir rengė pataisas, naujas Gyvūnų globos, naudojimo ir laikymo įstatymas buvo reikalingas, nes senasis nereglamentavo smulkiųjų gyvūnų teisių ir šeimininkų pareigų.

Anot K. Starkevičiaus, daugeliu atveju įsigytas gyvūnas būna įdomus tol, kol jis mažas. Naujajame įstatyme reglamentuojama augintinių apsauga nuo žiaurių kankinimo atvejų, gyvūnų teisė į poilsį, visavertį maistą ir panašiai. To neužtikrinantiems žmonėms grės baudžiamoji atsakomybė. Tokios nuostatos yra įtvirtintos Europos Sąjungos direktyvose.

Pagal naująją tvarką, visi namuose laikomi smulkieji gyvūnėliai nuo 2016-ųjų taip pat bus privalomi žymėti. Šiuo metu žymėjimas yra savanoriškas, jo kaina siekia 100 litų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)