Trečiadienio vakarą Vilniaus Neries krantinėje, ties Žaliuoju tiltu, grupė žvejų mosavo meškerėmis, tikėdamiesi sugauti į nerštavietes migruojančias lašišas. Praeivių ant tilto dėmesį patraukė vieno žvejo dvikova su užkibusia žuvimi. Rankose laikydamas sulinkusią meškerę vyriškis sparčiai žingsniavo Neries krantine, kviesdamas kitus žvejus į pagalbą.

Į krantą žuvį vyrai ištraukė graibštu. Svarstyklės rodė, kad laimikis sunkesnis nei 14 kilogramų.

Lašišą sugavęs vyras prisistatyti nepanoro, tačiau tvirtino, kad apie tokį laimikį svajojo labai senai: „Jau ketverius metus jas gaudau ir nė karto nebuvo užkibusios. Labai daug pinigų išleidau žūklės įrangai ir licencijoms. Šiemet už leidimą žvejoti lašišas šioje vietoje sumokėjau 50 litų. Pagaliau tai atsipirko“, - džiūgavo žvejys.

Paklaustas, ar neketina laimikio paleisti į atgal į upę, vyriškis atkirto: „aš tavo fotiką, bl..., į upę paleisiu“.

Po pusvalandžio prie Žaliojo tilto atvyko ir policijos ekipažas. Į pareigūnus kreipėsi praeiviai, prašydami patikrinti žvejų licencijas.

Žvejai pareigūnus sutiko kaip senus pažįstamus. Policininkai šypsodamiesi klausė: „Tai kur licencijos?“. Vienas iš žvejojusių vyriškiu ranka mostelėjo į žolėje gulėjusią lašišą ir pasakė, kad čia jų licencija. Žuvį apžiūrėję patruliai pasiteiravo jos svorio, kiek laiko trūko žūklė ir koks masalas buvo naudotas. Vėliau pareigūnai žvejams palinkėjo sėkmės žvejyboje ir patraukė link automobilio.

Visi ties Žaliuoju tiltu lašišas gaudę žvejai GRYNAS.lt tikino turintys licencijas, tačiau į įvykio vietą atvykę pareigūnai jų netikrino.

Nuo rugpjūčio vidurio iki spalio antros pusės Lietuvos upėse vyksta lašišų migracija. Šios vandenų ekosistemoms itin svarbios žuvys plaukia aukštyn upėmis, kad išnerštų ikrus tuose pačiuose gėluose vandenyse, kur pačios išsirito. Baltijos lašišų populiacija pasiekė kritinę ribą aštuntojo dešimtmečio pirmoje pusėje dėl M74 sindromo. Nuo tada šių žuvų nerštavietėms ir buveinėms skiriamas ypatingas dėmesys.

Nuo rugsėjo 16 dienos iki spalio 15 dienos Aplinkos ministerija žvejoti lašišų ir šlakių susitelkimo vietose leidžia tik licenciją įsigijusiems asmenims. Šiuo laikotarpiu aplinkos apsaugos pareigūnai ypač dėmesingai tikrina lašišų susitelkimo vietose žūklaujančius žvejus.