Antradienį Seime numatytos svarstyti Miškų įstatymo pataisos prie Seimo rūmų nuo pat ryto sutraukė piketuotojus. Čia rinkosi ir pataisomis pasipiktinę žaliųjų atstovai, ir savo teises ginantys privačių miškų savininkai.

Rankose laikydami plakatus, su šūkiais „Privata valda. Maudytis ir kvėpuoti – draudžiama“ - „Miško savininkas nėra nei Lietuvos, nei jos gamtos priešas“ vienas priešais kitą sustojo skirtingus interesus ginantys piketuotojai.

Lietuvos aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų koalicijos teigimu, didžiausią pavojų miškams ir valstybės bei visuomenės interesams kelia įstatymo pataisose suformuluotas siūlymas visose privačiuose miškų valdose leisti formuoti 0,2 ha dydžio namų valdas.

Anot jų, tai ne tik sudarytų teisines prielaidas dešimčių tūkstančių hektarų miškų sunaikinimui, vandens telkinių taršos didinimui, bet ir suvaržytų Lietuvos žmonių galimybes prieiti prie tinkamiausių poilsiui vandens telkinių ir kitų gamtos vertybių.

Žaliųjų atstovams taip pat nerimą kelia įstatymo pataisa, kurioje siūloma pakeisti miškų sąvoką ir mišku laikyti tik nemažesnį nei 0,5 ha plotą.

„Nedideli miškeliai vaidina itin svarbų ekologinį, rekreacinį ir kraštovaizdinį vaidmenį, jie turėtų būti ne naikinami, o ypatingai saugomi", - teigė prie Seimo susirinkę žaliųjų atstovai, ragindami Seimo narius nepalaikyti Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Jono Šimėno vadovaujamos darbo grupės parengtų Miško įstatymo pataisų.

Miškų savininkus ir saugomų teritorijų gyventojus vienijančių organizacijų atstovai savo pikete agitavo Seimo narius pritarti parengtoms pataisoms, kurios, anot jų, užtikrina darnų privačių miškų naudojimą jų savininkų ir valstybės labui.

Miško savininkus atstovaujančių piketuotojų teigimu, priimtos įstatymo pataisos padėtų lengviau atsidalinti bendraturčių valdomą privačią miško valdą, atstatyti buvusias sodybas privačioje miško žemėje, kurtis privačiose miško valdose.

GRYNAS.lt primena, kad Miškų įstatymo pataisas Seime numatyta svarstyti antradienį, vakarinio posėdžio metu.