Per pirmąsias gegužės mėnesio dienas viename greitkelio Vilnius – Panevėžys ruože per avarijas žuvo jau trys briedžiai. Pastarasis – antradienio naktį, rašo "Lietuvos rytas".

Avarija Panevėžio rajone, greitkelio Vilnius–Panevėžys 127-ajame kilometre, įvyko antradienį 20 min. po vidurnakčio. Prieš pat automobilį „Volkswagen Passat Variant”, vairuojamą 46 metų latvės, Rygos rajono gyventojos G.R., į važiuojamąją kelio dalį iš kairės pusės išbėgo briedis.

Gyvūnui atsitrenkus į automobilį sužalota jo vairuotoja, kartu važiavusi dar viena moteris nenukentėjo.

Nuo sužalojimų avarijos vietoje nugaišusį briedį pasiėmė vietos medžiotojų būrelio atstovai. Žuvęs gyvūnas – pernai pasaulį išvydęs jaunas briedis su dar tik besikalančiais ragais. Toje vietoje, kur į kelią išbėgo gyvūnas, šalia greitkelio plyti pievos, nėra apsauginių tvorų.

Tame pačiame 127-ajame kilometre gegužės 2 dieną 23 val. 30 min. atsitrenkusi į pravažiuojantį automobilį žuvo briedė.

Tą pačią naktį, tik jau po vidurnakčio – 2 val. 20 min. – greitkelio Panevėžys–Vilnius 17-ajme kilometre avarijoje buvo mirtinai sužalotas suaugęs briedis.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narbutas stebisi dėl tokio briedžių aktyvumo šį pavasarį. Paprastai šie gyvūnai aktyviau migruoja rujos metu rudenį: rugsėjo– spalio mėnesiais. Kodėl jie taip neatsargiai eina į judrų kelią šį pavasarį – nežinia.

GRYNAS.lt jau rašė apie gyvūnų žūčių problemą Lietuvoje. Dėl prastos infrastruktūros, mūsų keliai ir autostrados pelnytai gali būti vadinamos gyvūnų mėsmale.

Patarimai vairuotojams:

- Didesnė tikimybė ant kelio sutikti žvėrį – miškingose vietovėse, ypač ten kur medžiai ir krūmai auga visai netoli kelio, taip pat tose vietose mažesnis matomumas;

- Žvėrys migruoja sau įprastais keliais, todėl besiplečiant miestams jie ir atsiduria ten, kur anksčiau gal buvo miškas, o dabar jau – naujas kelias;

- Būkite ypač atidūs vakare, tamsiu paros metu;

- Atminkite, kad į kelią išbėgančio laukinio gyvūno elgesys nenuspėjamas – ar apakintas automobilio žibintų jis sustos ir nejudės ar bėgs ir šoks ant atvažiuojančio automobilio. Ypač reiktų saugotis briedžių. Jis yra stambiausias Lietuvos miškų gyvūnas, todėl jaučiasi labai drąsiai. Yra pasitaikę atvejų, kai šie kanopiniai tyčia nesitraukė nuo kelio ar net puolė automobilius, nes mažesni objektai jų negąsdina. Visgi tai daugiau išimtis, nei taisyklė. Stipriau paspaudus akceleratoriaus pedalą ar garso signalą gyvūnas išsigąsta ir pabėga;

- Norint išvengti galimo susidūrimo, vairuotojui reikia akimirksniu įvertinus situaciją pasiruošti išvengti susidūrimo: arba stabdyti, arba, sulėtinus greitį, bandyti apvažiuoti gyvūną;

-Gamtosauga-

Kuo labiau bus gerinima šalies kelių infrastruktūra - tuo mažiau nukentės gyvūnai ir vairuotojai. Imdamiesi papildomų atsargumo priemonių, visi vairuotojai prisideda prie biologinės įvairovės išsaugojimo.