Gruodžio 1 dieną įsigaliojo patikslintos Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisyklės bei Aplinkos apsaugos reikalavimų transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui aprašas. Pirmiausia abu teisės aktai papildyti nuostata, kad eksploatuoti netinkamų transporto priemonių surinkimu ir apdorojimu, technine priežiūra ir remontu leidžiama užsiimti tik autoservisuose ar garažams, gamybai ir pramonei skirtuose pastatuose (gamyklose, dirbtuvėse, perdirbimo įmonėse).

Ši 2013 m. sausio 1 dieną įsigaliosianti nuostata priimta, atsižvelgus į teisės aktų taikymo praktikoje kylančias problemas, dažnus įmonių paklausimus, gyventojų nusiskundimus, kad tokios transporto priemonės tvarkomos bet kokiose patalpose.

Aplinkos apsaugos reikalavimų transporto priemonių remontui aprašas papildytas reikalavimu, kad asmenys, perdavę atliekas jas apdorojančiai įmonei, turėtų atliekų perdavimą patvirtinantį dokumentą (pavyzdžiui, sąskaitą-faktūrą, atliekų perdavimo-priėmimo aktą).

Sumažės ir administracinė našta eksploatuoti netinkamų transporto priemonių apdorojimo ir techninės priežiūros bei remonto įmonėms, - teigė Aplinkos ministerijos Atliekų departamento Atliekų valdymo skyriaus vedėja Raminta Radavičienė. Bendrovėms nebereikės vykdyti dvigubos atliekų apskaitos, kaip buvo ligi šiol.

Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisyklės dabar taikomos lengviesiems automobiliams ir transporto priemonėms, skirtoms kroviniams vežti. Nuo 2013 m. sausio 1 dienos bus taikomos visų klasių (L, M, N, G, O) transporto priemonėms. Ši nuostata įsigalios po metų, kad įmonės turėtų laiko pasiruošti.