Neries upės vanduo sostinės gyventojus jau ne vieną dieną stebina neįprastu žalsvumu. Aplinkosaugininkai sako paėmę jo mėginius, tačiau iš anksto tvirtina nemanantys, jog juose galėtų rasti ką nors pavojinga sveikatai. Pareigūnai Kaune sako jokių pokyčių nepastebėję.

Šią savaitę dėl šiltų orų sparčiai daugintis ėmę melsvadumbliai, pražudę žuvis, ėmė kimšti Neries vandens rezervuarą ties Minsku, tačiau atsakingi Kauno savivaldybės pareigūnai teigia, jog jei ties Vilniumi vanduo būtų nusidažęs dėl padėties Baltarusijoje, teršalai būtų pasiekę ir Kauną, o dabar to nematyti. Anot savivaldybės atstovų, vanduo toks, kaip visuomet.

„Vilniaus aplinkosaugininkai ketvirtadienį jau paėmė vandens mėginius. Taip pat išmatuotas vandenyje ištirpusio deguonies kiekis Neryje Vilniuje bei ties Valakampiais ir Buivydžiais - prie sienos su Baltarusija. Pirmieji tyrimų rezultatai bus aiškūs artimiausiomis dienomis“, - skelbia Aplinkos ministerija.

Už tyrimus atsakingi Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai preliminariai teigia manantys, jog vanduo Neryje nėra užterštas - jį galėjo nuspalvinti, pavyzdžiui, nekenksmingi dažai, kurie naudojami šilumos trasose - kad būtų lengviau pastebėti nuotėkius. Taip yra nutikę ir anksčiau.

Padėties Baltarusijoje nuotraukas galite pamatyti ČIA.

Tačiau padėtis, anot Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos, yra kontroliuojama. „Masinis dumblių vystymasis („vandens žydėjimas“) vandens saugykloje stebimas kasmet. Šiais metais dėl didelio kritulių kiekio šis reiškinys reiškiasi stipriau. Jis yra pavienių žuvų kritimo priežastis. Ministerija kontroliuoja situaciją vandens saugykloje. Molodečno tarprajoninė analitinės kontrolės laboratorija paėmė vandens mėginius skirtingose vandens saugyklos vietose. Visi hidrocheminiai rodikliai neviršija leidžiamų normų. Taip pat nekelia nerimo ir vandenyje ištirpusio deguonies kiekis. Oro ir vandens temperatūros sumažėjimas, o taip pat vėjo sukeliamas bangavimas, pagerins situaciją vandens saugykloje“, - rašoma ministerijos interneto tinklalapyje.