Už Lietuvos jūrų muziejaus delfinų gyvenimą Graikijos zoologijos sode gali tekti susimokėti. Finansines pretenzijas pradėjo reikšti šio sodo savininkas, dar prieš porą metų be jokio mokesčio sutikęs priglausti remontuojamo delfinariumo Klaipėdoje gyvūnus.

Graikiškas kilnumas dingo

Artimiausiu metu Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė vyks į Graikiją derėtis su privataus zoologijos sodo savininku, priglaudusiu Klaipėdos delfinus.

Graikai dar prieš porą metų kilniai sutiko savo zoologijos sode delfinus iš Klaipėdos nemokamai laikyti tol, kol Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume baigsis rekonstrukcijos darbai. Tačiau staiga jie prabilo apie pinigus

„Graikai nelabai patenkinti, kad mes taip ilgai laikome delfinus. Už juos kol kas muziejus nemokėjo. Kitą savaitę direktorė vyks į Graikiją ir mėgins derėtis. Sutartyje su graikais nenumatyta, kada konkrečiai delfinai bus išvežti atgal į Klaipėdą. Ten parašyta, kad jie Graikijoje gyvens tol, kol neatsiras sąlygos jiems gyventi čia, Lietuvoje“,– susitarimą komentavo Lietuvos jūrų muziejaus atstovė spaudai Nika Puteikienė.

O.Žalienė Graikijoje esą bandys derėtis dėl gyvūnų tolesnių laikymo sąlygų.

„Jei graikai užsispirs ir reikalaus pinigų, juos mokėti muziejui būtų sunku“, – užsiminė N.Puteikienė ir priminė Vyriausybės pakoreguotą biudžeto sandaros įstatymą. Pagal jį Lietuvos jūrų muziejus jau šiemet į valstybės iždą turės grąžinti tris ketvirtadalius uždirbtų pinigų.

Delfinai – ne išlaikytiniai

„Gyvūnai dalyvauja pasirodymuose ir pinigus uždirba patys, bet graikų zoologijos sodo savininkai pareiškė norą, kad sumokėtume už gyvūnų laikymą, nes esą žiemą sodo lankomumas yra nedidelis“, – pasakojo N.Puteikienė.

Per mėnesį vieno delfino išlaikymas, jo maistas ir vaistai Lietuvoje kainuoja apie 1000 Lt.

Su Lietuvos jūrų muziejaus delfinais Graikijoje nuolatos būna veterinarijos gydytojas ir treneris iš Klaipėdos.

Delfinų treneris Mindaugas Lukošius, su pirmąja gyvūnų grupe išvykęs į Graikiją ir pakliuvęs į patį sunkmečio sūkurį, teigia nepastebėjęs ypatingų ekonominio nuosmukio ženklų.

„Zoologijos sodas yra 20 km nuo Atėnų. Bet daug dirbome, todėl nebuvo galimybių keliauti, tad krizės apraiškų nepamatėme. Tačiau žmonės, su kuriais bendravome, nepatenkinti dėl atsiradusių papildomų mokesčių“, – pasakojo M.Lukošius.

Pradėjus Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukciją, į Graikiją 2009 metais išvežta 11 delfinų, du gimė jau tenai. Visus 13 gyvūnų ketinama parsivežti atgal į Klaipėdą. Planuojama, kad vėliausiai tai bus padaryta šių metų rudenį.

Liūdna patirtis

Koks likimas laukia delfinų, jei derybos dėl jų išlaikymo nepavyktų? Klaipėdietis Vytautas Mažeika, jau daugiau nei dešimtmetį įvairiausiuose pasaulio delfinariumuose treniruojantis jūros gyvūnus, prisiminė liūdną istoriją Kipre.

„2001 metais teko dirbti viename Kipro delfinariume. Jis bankrutavo, nes čia delfinai nebuvo tinkamai prižiūrėti. Gyvūnai krito, darbuotojai išsivaikščiojo kas kur. O du jūrų liūtai čia buvo tiesiog užmiršti ir palikti likimo valiai be maisto, be vandens. Vienas jų nugaišo iš bado, kitą išsivežė atvykę rusai, kurie šiuos gyvūnus buvo išnuomoję Kipro zoologijos sodui“, – liūdna patirtimi dalijosi V.Mažeika.